JUHANI ARTTO

AY-UUTISET MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN  9-2000


Nicaraguassa kysytään:
Työpaikka vai ammattiliitto?

Taiwanilaiset yritykset ovat Nicaraguan oikeistohallituksen erityisessä suosiossa. Vapaatuotantovyöhykkeen työläiset joutuvat maksamaan siitä kovan hinnan. Taiwanilaiset työnantajat irtisanovat armottomasti ammattiliittoon liittyviä työläisiä. Tuoreisiin tapauksiin kuuluvat farkkuompelimo Chentexin erottamiset. Tilanne on niin vakava, että jopa arvovaltainen New York Times kirjoitti hiljattain paheksuvasti Chentexin johtajien otteista.

Chentexillä työläiset ansaitsevat 400-800 markkaa kuukaudessa. Heidän osuutensa Yhdysvalloissa 150 markkaa maksavien farkkujen tuotantokustannuksista on runsaat 3 markkaa.

Nicaraguan johto ei piittaa taiwanilaisten yritysten tylystä linjasta, koska Taiwan kuuluu Nicaraguan suurimpiin kehitysavun antajiin. Nicaraguan hallitus puolestaan on tunnustanut Kiinan sijaan Taiwanin. Myös Suomi antaa Nicaragualle kehitysapua.

WTO hyväksyi:
Ranska torjuu asbestituotteet

Maailman kauppajärjestö WTO on hyväksynyt Ranskan päätöksen kieltää asbestia sisältävien tuotteiden tuonnin. Kanada ajaa WTO:ssa Ranskan linjan kumoamista ja aikoo viedä kauppajärjestön ratkaisun vetoomustuomioistuimeen. WTO perusteli kantaansa lähes 700-sivuisella yhteenvedolla asbestin terveyshaitoista.

EU:ssa valmistellaan koko unionin aluetta koskevaa asbestikieltoa. Tarkoituksena ei ole pelkästään estää tuontia, vaan määrätä kaikenlaisten asbestia sisältävien tuotteiden valmistus lopetettavaksi.

OECD:ltä ohjeet
monikansallisille

Teollisuusmaiden taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on laatinut uudet ohjeet monikansallisille yrityksille. Uutuus korvaa 25 vuotta voimassa olleen asiakirjan. Uusiin ohjeisiin sisältyy vaatimus kunnioittaa työelämän perusnormeja, kuten oikeuksia ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiiviseen sopimiseen työehdoista.

Ohjeet velvoittavat monikansallisia kaikkialla maailmassa, eivätkä pelkästään niiden päämajojen sijaintimaissa. OECD:n neuvoa-antava ay-komitea TUAC korostaa, että uudet ohjeet tarjoavat ay-liikkeelle uusia vaikutusmahdollisuuksia.

Terästyöläisten
protesti Kiinassa

Sadat terästyöläiset sulkivat hiljattain useiksi tunneiksi tärkeän rautatielinjan Lufengissa, joka sijaitsee Yunnanin maakunnassa Kiinassa. Protestoijat olivat huolissaan työpaikoistaan. Tehtaan johtajan Li Changpingin mukaan työläisten pelko on perusteeton. Mielenosoituksesta raportoi Hongkongissa toimiva Information Center for Human Rights and Democracy.

Kiinan viranomaiset rekisteröivät viime vuonna 100 000 lakkoa ja mielenosoitusta. Vuonna 1998 niitä oli 60 000. Eniten työpaikkojen menettämistä pelätään valtion yhtiöissä, koska niistä moni tuottaa tappiota. Lähiaikoina Kiinan liittyminen Maailman kauppajärjestöön WTO:hon kiihdyttää kannattamattomien yritysten alasajoa ja saneerausta. Asiantuntijat ennustavat, että työttömyys kasvaa.

 


Rauhan nobelisti
ay-aktiiveja vastaan

Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung sai tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon ansioistaan kahden Korean lähentämisessä. Kansainväliselle ay-liikkeelle palkintoraadin valinta oli ristiriitainen, koska Kimin presidenttikaudella Etelä-Korean vallanpitäjät ovat kohdelleet kovakouraisesti maan ay-liikettä. Vuonna 1998 yli 200 ay-aktiivia pidätettiin, tuomittiin vankilaan tai sai pidätysmääräyksen. Viime kesänä ay-liikettä koetteli uusi pidätysaalto.

Vainoamalla ay-johtajia ja -aktiiveja Kim Dae Jung jatkaa edeltäjiensä linjaa. Etelä-Korean sotilasdiktatuurin vuosina Kim Dae Jung joutui itse kärsimään pitkiä tuomioita ainoana "rikoksenaan" toiminta demokratian puolesta. Kun Kim Dae Jung valittiin maansa presidentiksi 1998, ay-liikkeellä oli aktiivinen rooli Kim Dae Jungin kampanjassa, joka johti 1998 hänen valintaansa Etelä-Korean presidentiksi.

Nike rikkoo omia
normejaan Kambodzhassa

Urheiluvarusteistaan kuuluisa Nike on kärynnyt Kambodzhassa lapsityövoimasta yrityksen pitkässä tuotantoketjussa. Paljastuksen teki BBC ohjelmassaan Panorama. Siinä 12-vuotias Sun Thyda tosin myönsi valehdelleensa ikänsä saadakseen työpaikan. Ohjelmassa kuusi muuta tyttöä kertoi valmistavansa June Textiles -tehtaalla Nikelle tuotteita ilman vapaapäiviä. Työpäivät venyvät usein 16-tuntisiksi.

Niken tiedottaja Todd McKean piti June Textiles -tehtaan tapausta valitettavana ja luonnehti sitä yksittäiseksi ilmiöksi, jota ei pidä yleistää. Tekstiili-, vaatetus- ja nahkatyöläisten kansainvälisen liiton pääsihteeri Neil Kearney totesi, että monikansallisten on tehostettava eettisten periaatteidensa toteutumisen valvontaa.

Indonesiassa vaaditaan
sadan prosentin korotuksia

Vuosi sitten parlamentaariseen demokratiaan siirtynyt Indonesia peri palkkarakenteen, jossa tehdastyöläiset eivät yleensä yllä edes kymmenen markan päiväpalkkaan. Korotuspaineet ovat kovat, ja moni ammattiliitto vaatii palkkojen kaksinkertaistamista. Indonesian presidentti Abdurrahman Wahid kehottaa työntekijöitä tyytymään 20 prosentin korotuksiin.

Lukuisilla työpaikoilla on järjestetty työnseisauksia ja joukkokokouksia parempien työehtojen puolesta. Työtaistelut ovat pudottaneet öljyntuotantoa niin, että Indonesia ei ole tänä vuonna yltänyt Öljyntuottajamaiden järjestön OPEC:n sallimaan tuotannon enimmäismäärään. Caltexin öljykentillä on järjestetty kymmeniä lakkoja.


Kiinan työelämässä
330 miljoonaa naista

Kiinassa naisten osuus työvoimasta on lähes 47 prosenttia. Virallisen tilaston mukaan 330 miljoonaa naista kuuluu työvoimaan. Kolmannes virkakoneiston ja maata hallitsevan Kommunistisen puolueen työntekijöistä on naisia. Osuus on selvästi kasvanut parissa vuosikymmenessä. Tutkijoista runsas kolmannes on naisia.

Kenian Telkom lopettaa
tuhansia työpaikkoja

Kenian Telkomin palveluksessa on vielä lähes 20 000 työntekijää, mutta edessä on väistämättä henkilökunnan supistaminen. Näin toteaa toimitusjohtaja Augustine Cheserem Nation-lehdessä. Hän sanoo olevansa valmis neuvottelemaan alan ammattiliiton UPTE:n kanssa siitä, miten yrityksen kannattavuutta parannetaan.

Telkom etsii paraikaa yksityissektorilta vähemmistöosakasta. Tarjolla on 49 prosentin osuus. Ketään ei irtisanota ennen partnerin löytymistä, Cheserem lupaa.

Valko-Venäjän ay-liike
puolustaa itsenäisyyttään

Valko-Venäjän epädemokraattinen hallinto on pitkään yrittänyt lopettaa ay-liikkeen itsenäisen roolin, mutta viime viikkoina hallinnon aikeet ovat epäonnistuneet. Yli neljän miljoonan jäsenen ammattiliittojen federaation (BFTU) ja Elektroniikkatyöläisten liiton liittokokoukset torjuivat painostuksen ja valitsivat johtajikseen itsenäistä ay-liikettä kannattavat ehdokkaat.

BFTU:ssa Valko-Venäjän pääministeri Vladimir Jermoshin myönsi virheeksi yrityskohtaisten ammattiosastojen hajottamisen. Ohjeet siihen olivat tulleet maan diktatoriselta presidentiltä Alexander Lukashenkolta.

Ay-järjestöjen varat ovat maan johdon määräyksestä yhä jäädytettyinä.

Fijin kaappaus
riskeeraa talouden

Fijillä kesällä vallan kaapanneet tahot riskeeraavat koko maan talouden. Australia on ilmoittanut lopettavansa Fijin vaatetusteollisuuden erikoisedut Australian markkinoilla, elleivät vallan anastaneet ota pikaisesti suunnaksi demokratian palauttamista. Fijin vaatetusteollisuuden edustaja Mark Halabe arvioi, että kolmannes alan 20 000 työpaikasta on vaarassa.

Ensimmäisten kuukausien aikana kriisi vei työpaikan 8 000 ihmiseltä, ja palkkoja on alennettu yli kymmenen prosenttia. Omia palkkojaan uudet vallanpitäjät ovat korottaneet.

Kansainvälinen ay-liike vaatii demokratian palauttamista Fijille. Maan syrjäytettyyn johtoon kuului useita aiemmin ay-liikettä palvelleita poliitikkoja.