Juhani Artto

AY-UUTISET MAAILMALTA

Palkkatyöläinen 8-2000


Vaino kaatoi viime
vuonna 140 ay-aktiivia

Ay-aktiivien vaino jatkui viime vuonna ankarana, ilmenee Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liiton tuoreesta raportista. Järjestö rekisteröi 140 murhaa, katoamista ja uhkailujen paineessa tehtyä itsemurhaa. Yli puolet kuolemantapausta sattui Kolumbiassa. Venäjällä murhattiin 4 ay-aktiivia.

Ay-oikeuksia loukattiin ainakin 113 maassa. Mielivaltaisten erottamisten uhriksi joutui vähintään 12 000 palkansaajaa. Lähes 3 000 pidätettiin ay-toimintansa vuoksi ja yli 1 500 aktiivia kidutettiin. Tappouhkauksia sai 700. Raportin mukaan 80 maassa lakko-oikeutta on rajoitettu tavalla, joka rikkoo työelämän kansainvälisiä normeja.

Yhdysvaltojen
metalliliitto kasvaa

Ay-liikkeen jäsenmäärä kääntyi hiljattain nousuun vuosien laskun jälkeen. Metallityöläisiä organisoiva IAM kuuluu nopeimpiin kasvajiin. Vuoden 1996 jälkeen jäsenmäärä on lisääntynyt 20 000:lla, mikä merkitsee kuuden prosentin nousua.

SKF:n
maailmanneuvoston koolla

Kuulalaakereita valmistavan ruotsalaisen SKF:n työntekijöillä on maailmanlaajuinen neuvosto. Syyskuun alussa sen esityslistalla oli eri maiden työolosuhteista tiedottavan verkkojulkaisun luominen osaksi Metallityöläisten kansainvälisen liiton IMF:n web-sivustoa.

salary.com kertoo
Yhdysvaltojen tuloista

Osoitteessa www.salary.com ylläpitää tietopankkia, jossa on runsaasti, päivitettyä tietoa eri alojen ammattilaisten tuloista. Ammattivalikko on laaja, ja kutakin ammattia kuvaillaan lyhyesti. Toisessa valikossa valitaan maantieteellinen alue. Tulokset ilmoitetaan bruttoansioina, jotka sisältävät palkat erilaisine lisineen. Ansiojakauma dokumentoidaan kertomalla keskiarvon lisäksi ylimmän ja alimman puolikkaan tulot.

Tiedot kootaan lukuisista julkaisuista ja myös yksityishenkilöt voivat laajentaa salary.com:n tietopohjaa. Lähteet on dokumentoitu kunkin "palkkaraportin" yhteydessä.

Tietokoneita
kehitysmaihin

Julkisalojen kansainvälinen ammattiliitto PSI on ryhtynyt toimiin, jotta kehitysmaiden ay-järjestöt saisivat halpoja tai ilmaisia tietokoneita ja internet-yhteyksiä. Järjestö etsii tietoja yrityksistä, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan operaatioon. Computer Aid International on vastannut PSI:n vetoomuukseen kertomalla omasta saavutuksestaan. Kolmessa vuodessa se on toimittanut 31 kehitysmaahan 4 500 käytettyä tietokonetta, jotka se on saanut lahjoituksina briteiltä ja brittiyhteisöiltä.


Verizonilta optioita
kaikille työntekijöille

Yhdysvaltojen suurin paikallispuheluyhtiö Verizon tarjoaa kaikille työntekijöilleen osakeoptioita. Asemasta riippuen työntekijöillä on oikeus ostaa 100-700 noin 300 markan hintaista osaketta hieman alle tarjoushetken pörssikurssin. Elokuussa Verizonin 87.000 työntekijän lakko kesti lähes kolme viikkoa. Optio-ohjelmalla yritys pyrkii lisäämään henkilökuntansa kiinnostusta kehittää yhtiön toimintaa. Optio-ohjelmaa ehdotti alun perin lakon aikana ammattiliitto CWA. Lakolla liitto rajoitti merkittävästi työnantajan oikeutta siirtää töitä alueelta toiselle ja määrätä asiakaspalvelun työntekijöitä ylitöihin. Palkkoja nostetaan kolmessa vuodessa yhteensä 12 prosenttia ja eläkkeitä 14 prosenttia.

Tuhansilta työpaikka
Nigerian voimayhtiössä

Nigerian nuori siviilihallinto on ryhtynyt virtaviivaistamaan Kansallista voimayhtiötä NEPA:a. Ohjelma sisältää toimia väärinkäytöksiä vastaan ja henkilökunnan supistuksia. Syyskuun puolivälissä 3 000 työntekijää irtisanottiin. Väärinkäytöksistä kiinni jääneet kuuluivat irtisanottuihin.

Meksikon Volkswagenilla
tuntuvia palkankorotuksia

Volkswagenin työntekijät Meksikossa ovat solmineet uuden työehtosopimuksen, joka nostaa palkkoja ja muita etuja reilusti yli odotetun inflaatiovauhdin. Palkkoja korotetaan 13, kannustuslisiä 5, lainoja 2 ja lasten koulutarviketukea 1 prosentti. Tarkkailijat arvelevat, että Volkswagenin sopimus rohkaisee muiden alojen järjestäytyneitä työläisiä korottamaan tes-vaatimuksiaan.

Cosatu neuvotteli
Presidentti Mbekin kanssa

Etelä-Afrikan suurin ammatillinen keskusjärjestö Cosatu on maata johtavan ANC:n liittolainen, mutta järjestöt ovat pitkään olleet erimielisiä muun muassa talouspolitiikan peruslinjasta. Syyskuun puolivälissä osapuolet tapaisivat korkeantason neuvottelussa. Tasavallan presidentti, ANC:n johtaja Thabo Mbeki osallistui. Cosatu ei hyväksy maan hallituksen yksityistämis- ja liberalisointipolitiikkaa, jolla Etelä-Afrikkaa yhdennetään maailmantalouteen. Sosialismia kannattava Cosatu vaatii tähänastista enemmän painoa ratkaisujen työllisyysvaikutuksille. Etelä-Afrikassa on lopetettu kuudessa vuodessa puoli miljoonaa työpaikkaa. Kolmannes 15 miljoonan hengen työvoimasta kärsii työn puutteesta.


Äitiysedut
surkeita Japanissa

Japanissa poliittiset päättäjiä huolestuttaa syntyvyyden aleneminen ennätysmäisen matalaan 1,34 lapseen naista kohti. Ongelmaa ei lievitä se, että kesällä alle 6-vuotiaiden lasten vanhemmille maksettava muutaman satasen lapsilisä kaksinkertaistettiin. Naisilla on oikeus kahden kuukauden äitiyslomaan 60 prosentin korvauksella ja kummalla tahansa vanhemmalla oikeus vuoden vanhempainlomaan 25 prosentin korvauksella. Erityisen ristiriitaiseksi lapsen saamisen tekevät työelämän kovat vaatimukset ja lastenhoidon vaihtoehdot. Työpäivät ovat pitkiä ja lasten päivähoito kallista.

Laaja lakko
Intian telessä

Intiassa valtiollisen puhelinorganisaation 200 000 työntekijää oli useita päiviä lakossa syyskuun toisella viikolla. Lakkolaiset, jotka kuuluvat kolmen eri keskusjärjestöön, vaativat sopimusta työsuhdeturvasta ja eläkkeistä ennen lokakuun alkua, jolloin organisaatio yhtiöitetään. Lakko tehosi niin, että viranomaiset sitoutuivat vastaamaan rakentavasti lakkolaisten vaatimuksiin. Työntekijät pelkäävät, että monopoliasemassa vuosikymmeniä olleen puhelinorganisaation työntekijät joutuvat ahtaalle alan vapautuessa yksityiselle kilpailulle. Ay-järjestöt lopettivat lakkonsa yksitellen.

Amazon siirtää
asiakaspalveluaan Intiaan

Raskaasti tappiollinen sähköisen kaupan kohuyhtiö Amazon siirtää verkkojulkaisu WashTech:n mukaan asiakaspalveluaan Intiaan. Marraskuun loppuun mennessä Intiassa työskentelevä henkilökunta laajenee 150 henkeen. Kirjoituksessa arvioidaan, että Amazonin keskuspaikassa Seattlessa asiakaspalvelun työntekijän palkkakulut ovat noin 12 000 markkaa kuukaudessa. Intiassa samantasoiselle työntekijälle maksetaan kuukaudessa 650:sta markasta runsaaseen 1 100 markkaan.

Työläisille voitto
Indonesian Sonyn lakossa

Huhtikuun lopulla alkanut lakko Indonesian Sonylla päättyi syyskuun alussa työläisten ja heitä tukeneen kansainvälisen ay-liikkeen voittoon. Heinäkuussa työnantaja kiristi tilannetta erottamalla lakkolaiset. Lakon lopettamissopimuksen mukaan erotetut saavat takaisin työpaikkansa, ja niille, jotka eivät halua palata vanhalle työpaikalleen, Sony maksaa korvauksen.