PALKKATYÖLÄINEN 4-2000

KUUMAT UUTISET
...MAAILMALTA

Juhani Artto

Kiinassa virkavallan
ja irtisanottujen kahakka

Koillis-Kiinan kaivoskaupungissa Jiangjiazhanzissa tuhannet irtisanotut kaivostyöläiset ja virkavalta ovat ottaneet yhteen usean päivän tapahtumasarjassa. Molybdeenikaivoksen sulkeminen jätti 20.000 työläistä työttömiksi.

Työpaikkansa menettäneet saavat irtisanomiskorvauksena noin 400 markkaa palvelusvuotta kohti.

Kiina on viime vuosina lakkauttanut miljoonia työpaikkoja kannattamattomissa valtion yhtiöissään. Kiinan todennäköinen liittyminen lähiaikoina Maailman kauppajärjestöön WTO:hon kiihdyttää tuotannon sopeuttamista kansainvälisen kilpailun vaatimuksiin.

Tänä vuonna tullaan sulkemaan tuhansia teräs-, tekstiili- ja sementtitehtaita sekä hiilikaivoksia, Financial Times kirjoittaa.

Ihmisoikeuksista
osa yritysstrategiaa

Ihmisoikeuksien kunnioittamisesta on tulossa osa kansainvälisten yritysten strategiaa. Näin päätellään brittiläisen Ashridge business schoolin tutkimuksessa, jossa tutkittiin maailman 500 suurimman yrityksen suhtautumista ihmisoikeuksiin.

Runsas kolmannes yrityksistä on pidättynyt ja melkein viidennes luopunut investoinneista, jotka ovat olleet arveluttavia ihmisoikeuksien kannalta. Lähes puolet tutkituista yrityksistä on hyväksynyt eettisen normiston, joka sisältää yksiselitteisesti myönteisen kannan ihmisoikeuksiin.

Koreassa lakko kotimaisen
autoteollisuuden puolesta

Työläiset keskeyttivät huhtikuun alussa viikoksi työt Etelä-Korean autotehtailla. He vaativat raskaasti tappiollisen Daewoon säilyttämistä kotimaisessa omistuksessa. General Motors, Ford, Fiat ja DaimlerChrysler havittelevat Daewoon omistusta. Tarjousten jättöaika päättyy elokuun lopussa.

Daewoo on Hyundain jälkeen Etelä-Korean toiseksi suurin autonvalmistaja. Sen tuotantokapasiteetti on kaksi miljoonaa ajoneuvoa vuodessa. Asiantuntijoiden mukaan Daewoon tuotantoteknologia ei ole maailmanmarkkinoilla kilpailukykyistä.

Daewoo Motors ajautui kymmenien miljardien velkoihin Etelä-Korean 1990-luvun lopun talouskriisin aikana.

Autotyöläisten lakon aikana poliisin ja lakkolaisten puhkesi väkivaltaisia yhteenottoja. Satoja työläisiä pidätettiin.

 

Intian ATK-osaajat
joukottain ulkomaille

Intian informaatioteknologian tuotanto ja vienti kasvavat nopeasti, mutta alan osaajien joukkomittainen siirtyminen Yhdysvaltoihin ja muihin teollisuusmaihin rajoittaa laajenemisen vauhtia.

Intian ohjelmistoyritysten yhdistyksen mukaan ATK-ala kärsii tällä hetkellä 67.000 asiantuntijan vajeesta. Seitsemässä vuodessa vaje kasvaa yli kahden miljoonan. Intialaiset yritykset eivät pysty palkka- ja muilla eduillaan kilpailemaan ulkomaisten yritysten kanssa asiantuntijoista.

Kouluttamattomien ja niukasti koulutettujen työntekijöiden työttömyys Intiassa kasvaa. Vakavasta budjettivajeesta kärsivä valtio ei pysty lisäämään koulutusmäärärahojaan.

Vankityövoima
kasvaa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa vankien lukumäärä ylitti hiljattain kahden miljoonan rajan. Myös vankien käyttö yritysten työvoimana kasvaa. Se kaksinkertaistui 60.000:een vuosina 1995-1998 ja on yhä nousussa.

Floridassa Pride Corporation vuokraa vankeja yrityksille 28 markan tuntikorvauksella. Vangeille tunnin työstä maksetaan 3 markkaa.

Naiset ensin:
Taleban erottaa virkamiehiä

Afganistanin ääri-islamilainen hallitus on BBC:n mukaan irtisanonut tuhansia virkamiehiä. Virkakoneiston supistaminen on kohdistunut ennen muuta naisiin. Maata johtava Taleban-järjestö on kieltänyt naisten työnteon kodin ulkopuolella.

Julkisella sektorilla alimmat palkat ovat vain 60 markkaa kuukaudessa. Hallitus käyttää suuren osan varoistaan sotimiseen Talebania vastaan taistelevia ryhmittymiä vastaan.

Kiinan johto:
Ay-liikkeen autettava köyhiä

Kiinan johto on Kansan Päivälehden mukaan kehottanut maansa ammatillista keskusjärjestöä ACFTU:ta keskittämään toimintaansa köyhien työläisten auttamiseen. Uutisessa ei kerrota, että maan kommunistinen johto on alistanut ACFTU:n täydellisesti käskyvaltaansa ja kieltää ay-liikettä käyttämästä länsimaissa ja kymmenissä kehitysmaissa tehokkaiksi koettuja painostuskeinoja.

Autoteollisuudessa
paha ylikapasiteetti

Maailman autoteollisuus pystyisi valmistamaan 70 miljoonaa ajoneuvoa vuodessa, mutta kysyntää riittää vain 53 miljoonalle. Metallityöläisten kansainvälisen federaation IMF:n pääsihteeri Marcello Malentacchi varoittaa, että ylikapasiteetti johtaa joissakin maissacväistämättä tehtaiden sulkemiseen.

Pitkällä aikavälillä myönteisen ratkaisun ylikapasiteettiongelmaan tarjoaisi satojen miljoonien ihmisten ostovoiman kohottaminen kehitysmaissa, mutta kansainvälistä pääomaa suosiva markkinamekanismi rajoittaa sen toteutumista, Malentacchi arvioi.

Valuuttarahasto
vieroksuu ay-liikettä

"Kansainvälinen valuuttarahasto IMF väittää kuulevansa kansalaisyhteiskuntaa, mutta lukuisissa maissa se ei pidä paikkaansa", toteaa Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton (VAKL) pääsihteeri Bill Jordan.

VAKL:n tuoreen tutkimuksen mukaan IMF oli ollut yhteydessä vain puoleen ammatillisista keskusjärjestöistä, jotka muodostavat VAKL:n.

Niistä järjestöistä, joita IMF oli kuullut, yli puolet toteaa, että konsultoinnilla ei ole ollut mitään vaikutusta Valuuttarahaston päätöksiin.

Cosatu marssitti
työpaikkojen puolesta

Etelä-Afrikan johtava ammatillinen keskusjärjestö Cosatu järjesti huhtikuun puolivälissä Johannesburgissa suurimman mielenosoituksen maan ensimmäisten vapaiden, vuonna 1994 järjestettyjen vaalien jälkeen. Cosatu arvioi, että marssiin osallistui 100.000 työläistä. Voimannäyttö valmistelee toukokuun 10. päiväksi suunniteltua yleislakkoa.

Cosatu vaatii yrityksiä luomaan työpaikkoja sen sijaan, että ne keskittyvät spekulatiivisiin investointeihin Johannesburgin, Lontoon ja New Yorkin pörsseissä.

Cosatun puheenjohtaja Willie Madisha vetosi mielenosoituspuheessaan eteläafrikkalaisen pääoman isänmaallisuuteen.

Bolivia: Poikkeustila
työläisten protestia vastaan

Bolivian presidentti Hugo Banzer on julistanut maansa keskiosassa sijaitsevaan Cochabambaan poikkeustilan. Hallitus yrittää taltuttaa poikkeusvaltuuksin työläisten kamppailun Cochabamban vesilaitoksen yksityistämistä vastaan.

Virkavallan ja viikkoja protestoineiden työläisten yhteenotoissa on loukkaantunut ja pidätetty lukuisia ay-aktiiveja.

McDonalds myy
Rion slummissa

Uutistoimisto AP kertoo, että McDonalds alkoi viime joulukuussa myydä Latinalaisen Amerikan laajimmassa slummissa, Rio de Janeiron Rocinhassa jäätelöä ja kivennäisvettä.

Hanke on koeluontoinen, koska slummien asukkaiden ostovoimaa ei tunneta kunnolla ja koska olosuhteet huumeliigojen hallitsemilla alueilla ovat epävarmat. Ensimmäisten kuukausien myynti ylitti McDonaldsin odotukset.