..MAAILMALTA

AY-LIIKKEEN UUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA


Ay-oikeuksia thaimaalaisille

(Palkkatyöläinen 2-2000) Thaimaassa julkisen sektorin työntekijät ovat saaneet oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiiviseen sopimiseen. Kamppailu oikeuksien puolesta alkoi vuonna 1991, jolloin silloin vallassa ollut sotilashallitus kielsi julkisen sektorin työntekijöiden ay-oikeudet.

Kamppailu sai julkisen sektorin ay-federaation PSI:n koordinoimana laajaa kansainvälistä tukea.


Mustat haluavat työpaikkoja
- valkoiset rikosten torjuntaa

(Palkkatyöläinen 2-2000) Etelä-Afrikassa työllisyyden paraneminen on ykkösenä mustan väestönosan toivelistalla. Valkoiset ja intialaisperäiset pitävät tärkeimpänä rikosten torjuntaa. Tulokset ilmenevät tutkimuslaitos HSRC:n tuoreesta selvityksestä.

Vielä vuosi sitten rikollisuus oli polttavin ongelma myös mustien mielestä. Tutkimuksen tekijät arvelevat, että mustien mielen muutos johtuu viranomaisten viime kesänä aloittamasta tehostetusta rikollisjahdista, joka ei ole jäänyt tuloksettomaksi. Työttömyys ei ole lieventynyt.


Työntekijöille osakkeita
yksityistettävistä yrityksistä

(Palkkatyöläinen 2-2000) Papua-Uusi-Guineassa valmistellaan valtion yritysten yksityistämistä niin, että työntekijät voivat ostaa osakkeita edullisesti. Osa yksityistettävien yritysten osakkeista siirretään sijoitusrahastoihin, joiden osakkeita työntekijöillä on oikeus lunastaa erikoishintaan.

Hankkeen vetäjällä australialaisella Ross Garnautilla on kokemusta monen kehitysmaan valtiollisten yhtiöiden yksityistämisistä.


Japani tiukentaa otettaan
laittomista maahanmuuttajista

(Palkkatyöläinen 2-2000) Kasvava työttömyys on pannut Japanin viranomaiset tehostamaan toimiaan laittomia maahanmuuttajia vastaan. Asiantuntijoiden mukaan maassa on luvatta lähes 300.000 ulkomaalaista. Suuri osa heistä työskentelee tehtaissa, rakennustyömailla ja viihdeteollisuudessa.

Helmikuun puolivälissä tuli voimaan määräys, joka mahdollistaa laittomien maahanmuuttajien aiempaa ankaramman rankaisemisen. Tuhannet lähtivät Japanista vapaaehtoisesti välttyäkseen rangaistuksilta.

Japanin nopean talouskasvun vuosina viranomaisten toimet laittomia maahanmuuttajia vastaan olivat ponnettomia, koska maa kärsi työvoimapulasta.


ILO ahkeroi Intiassa
lapsityön vähentämiseksi

(Palkkatyöläinen 2-2000) Intia oli maa, jossa Kansainvälinen työjärjestö ILO aloitti vuonna 1992 lapsityövoiman käyttöä torjuvan IPEC-ohjelmansa. Kahdeksassa vuodessa ILO on toteuttanut Intiassa 150 IPEC-hanketta.

Helmikuussa Intia ja ILO pääsivät yhteisymmärrykseen IPEC-ohjelman jatkosta ensi vuoden loppuun asti.


Järjestäymisaste
alenee Australiassa

(Palkkatyöläinen 2-2000) Australiassa ammatillisesti järjestäytyneiden osuus palkansaajista on pudonnut 26 prosenttiin. Kolme vuotta sitten järjestäytymisaste oli 30. Lasku on suurinta nuorimmissa ikäryhmissä. Vain 17 prosenttia 20-24-vuotiaista ja 14 prosenttia 15-19-vuotiaista palkansaajista kuuluu ay-liikkeeseen.

Vakituisessa työsuhteessa olevista 31 prosenttia on liittynyt ay-järjestöihin. Tilapäisesti palkatuista 11 prosenttia on järjestäytynyt ammatillisesti.

Australian oikeistohallitus kampanjoi kovin ottein kollektiivisia työehtoneuvotteluja vastaan koettaen korvata ne yksilöllisillä sopimuksilla.

Ammatillinen keskusjärjestö ACTU muistuttaa, että järjestäytyneiden tulot ovat keskimäärin 17 prosenttia korkeammat kuin järjestäytymättömien.


Putin tapasi ay-edustajia

(Palkkatyöläinen 2-2000) Maaliskuun lopun presidentinvaaleihin tähtäävä Venäjän virkaatekevä presidentti Vladimir Putin tapasi helmikuun puolivälissä itsenäisten ay-järjestöjen laajan delegaation. Uutistoimisto Reutersin mukaan Putin vakuutti kannattavansa vahvaa ay-liikettä.


Läpimurto Wal-Martilla

(Palkkatyöläinen 2-2000) Maailman suurin vähittäiskauppaketju Wal-Mart on pitkään onnistunut pelottelulla ja muin keinoin estämään ay-liikkeen päänavauksen Yhdysvaltojen toimipisteissään. Helmikuun puolivälissä se kuitenkin tapahtui. Jacksonvillessä Teksasin osavaltiossa Wal-Martin Supercenterin lihaosaston työntekijöiden enemmistö liittyi alan ammattiliittoon UFCW:hen.

Palvelualojen ay-federaatio UNI arvelee, että tapahtumalla tulee olemaan valtava vaikutus jättimäiseen ketjuun.

UNI:n mukaan Wal-Martin tuntipalkat ovat 11-17 markkaa matalampia kuin ammatillisesti järjestäytyneillä työpaikoilla hankitut. Yhdysvalloissa yhtiön terveydenhuollon piirissä on vain 40 prosenttia työntekijöistä.

Viime aikoina Wal-Mart on laajentanut toimintaansa Saksaan ja Britanniaan. Eurooppalainen ay-liike arvioi, että Wal-Martin tulo luo painetta liikealan työehtojen heikentämiseen.


Miljoona lasta
työelämästä kouluun

(Palkkatyöläinen 2-2000) Brasiliassa on neljän viime vuoden aikana onnistuttu siirtämään 950.000 lasta työelämästä koulunpenkille. Ay-liike on ollut keskeinen voima rintamassa, joka saavutukseen on yltänyt. Mukana on myös viranomaisia, työnantajia ja uskonnollisia yhteisöjä.

Kampanjoinnin ansiosta liittovaltio toteuttaa ohjelmaa, joka jakaa taloudellista tukea työelämästä kouluun siirtyvien lasten vanhemmille.

Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi, että vuonna 1995 Brasiliassa 3,8 miljoonaa lasta kävi koulun sijaan työssä. Kampanjan johtavan henkilön Liliane Fuiza Liman mukaan kaksi kolmesta lapsityöläisestä ei saa työstään korvausta. He tekevät työtä auttaakseen vanhempiaan täyttämään työnantajien määräämät tuotantokiintiöt.


Ay-liike tähtää
valtaan Zimbabwessa

(Palkkatyöläinen 2-2000) Ay-liikkeestä on kasvanut Zimbabwessa keskeinen oppositiovoima. Se haastaa vakavasti maata 20 vuotta hallinneen presidentti Mugaben vallan. Parlamenttivaalit on määrä järjestää huhtikuun 9. päivänä.

Oppositio järjestäytyi viime syyskuussa MDC-liikkeeksi. Ammatillisen keskusjärjestön ZCTU:n puheenjohtaja Morgan Tsvangirai ja pääsihteeri Gibson Sibanda ovat myös MDC:n vetäjiä.

Voitonvarmuutta uhkuvan MDC:n toiminnassa naisilla ja nuorilla on vahva panos.


Togo vapautti
pidätetyt ay-johtajat

(Palkkatyöläinen 2-2000) Kansainvälisen ay-liikkeen painostus auttoi helmikuun alussa kahta togolaista ay-johtajaa pääsemään vapaiksi. Heitä syytettiin valheellisten tietojen levittämisestä.

Pidätyksen jälkeen Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL) kääntyi suoraan Togon presidentin Eyademan puoleen vaatien ay-johtajien vapauttamista ja kansainvälisten ihmisoikeusnormien kunnioittamista.


Melakkapoliisi
valtasi sairaalan

(Palkkatyöläinen 2-2000) El Salvadorissa melakkapoliisi on vallannut sairaalan ja useita terveysasemia. Alalla alkoi marraskuussa lakko, jonka tarkoituksena on kaataa terveydenhuollon laitosten yksityistämishanke. Yli 200 lakkolaista on erotettu.

Maan hallitus perusteli melakkapoliisin operaatiota lakkoa vastustavien työntekijöiden pyynnöllä.