..MAAILMALTA

AY-LIIKKEEN UUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Japanin työnantajat:
Työaika jakoon, palkat alas

(Palkkatyöläinen 1-2000) Japanin työnantajien keskusjärjestö Nikkeiren ehdottaa työajan uusjakoa työllisyyden turvaamiseksi. Järjestön puheenjohtaja Hiroshi Okuda varoittaa, että työttömyyden paheneminen hidastaa taloudellista kehitystä kuihduttaessaan kotimaista kysyntää.

Nikkeirenin mielestä työajan uusjaossa tulee soveltaa useita malleja. Keskeisiä keinoja ovat osa-aikaisten työpaikkojen määrän lisääminen ja työaikojen lyhentäminen vastaavin palkan alennuksin.

Järjestö on huolissaan myös väestön ikääntymisestä. Pitkällä ja keskipitkällä aikavälillä se vaatii naisten sekä iäkkäiden ja ulkomaisten työntekijöiden työnsaannin helpottamista.


VAKL: Heikkous terveys ei
estä Pinochetin oikeuskäyntiä

(Palkkatyöläinen 1-2000) Chilen ex-diktaattorin Augusto Pinochetin heikko terveydentila ei perustele pidättymistä oikeudenkäynnistä häntä vastaan. Näin toteaa Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL).

Kansainvälisten sopimusten mukaan Britannia on velvollinen joko itse järjestämään oikeudenkäynnin tai karkoittamaan Pinochetin sitä oikeustoimia varten vaatineisiin Espanjaan, Ranskaan, Belgiaan tai Sveitsiin.

VAKL toimii asiassa yhteistyössä kahden keskeisen ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin kanssa.

Pinochetia ja Chilen diktatuurivuosien sotilasjuntan muita johtajia syytetään murhista ja kidutuksesta. Uhrien joukossa oli satoja ay-aktiiveja.


Ay-oikeudet palauttamatta
Coca-Colan Venäjän tehtaalla

(Palkkatyöläinen 1-2000) Viime kesänä Jekaterinburgissa Venäjällä Coca-Colan tehtaan työläiset perustivat ay-järjestön. Yhtiö painosti heitä luopumaan järjestäytymisestä uhkaamalla työpaikan menettämisellä ja esti luottamusmiestä hoitamasta tehtäväänsä.

Paikallinen oikeusistuin tuomitsi painostuksen laittomaksi. Elintarviketyöläisten kansainvälinen liitto IUF vetosi asiassa Coca-Colan ylimpään johtoon, mutta ay-oikeuksia ei ole palautettu. Ongelman jatkumisesta kertoi hiljattain Radio Vapaa Eurooppa.

Australiassa kolme kuoli
työsuojelukampanjan aattona

(Palkkatyöläinen 1-2000) Kolme työläistä sai surmansa samana päivänä Australian työpaikoilla vain vähän ennen hallituksen uuden työsuojelukampanjan alkua. Kampanjalla hallitus lunastaa vaalien alla antamaansa lupausta.

Viranomaiset aikovat koventaa työnantajien rangaistuksia työsuojelun toistuvista laiminlyönneistä. Jatkuviin rikkomuksiin syyllistyviin työnantajiin kohdistetaan aiempaa useammin tarkastuksia.

Eniten kuolemantapauksia sattuu rakennuksilla ja maataloudessa. Sähköiskut ja haarukkatrukkionnettomuudet ovat tavallisia kuolinsyitä.


Kanadan ay-liike puolustaa
homojen ja lesbojen oikeuksia

(Palkkatyöläinen 1-2000) Kanadan johtava ammatillinen keskusjärjestö CLC aloitti tammikuun puolivälissä kampanjan homojen ja lesbojen oikeuksien puolustamiseksi työpaikoilla. Kampanjajulisteessa luvataan kolmen dollarin seteli jokaiselle, joka tunnistaa julisteen seitsemästä henkilöstä seksuaalisen vähemmistön edustajan.

"Monen käsitykset homoista ja lesboista ovat vielä kummallisia kuin kolmen dollarin seteli", CLC:n taloudenhoitaja Nancy Riche perustelee julisteen yllättävää tekstiä.

"Homo- ja lesbokansalaiset ovat edenneet merkittävästi oikeustaistelussaan. Sen vuoksi moni luulee, että heidän oikeutensa on nyt turvattu. Tuhansilla työpaikoilla ympäri Kanadaa esiintyy kuitenkin yhä homopelkoa ja väkivaltaa homoja vastaan. Kampanjamme tähtää niiden lopettamiseen."


Yksityiset työvoimatoimistot
heikentävät työehtoja Israelissa

(Palkkatyöläinen 1-2000) Israelissa yksityiset työnvälitystoimistot syyllistyvät työehtojen vakavaan heikentämiseen. Koko maan työvoimasta 7-8 prosenttia kärsii siitä joutuen työskentelemään alipalkoilla ja ilman sosiaalietuja. Toimistot välittävät työntekijöitä sekä yksityiselle että julkiselle sektorille.

Israelin suurimman ammatillisen keskusjärjestön Histradutin puheenjohtaja, kansanedustaja Amir Peretz on tehnyt maan parlamentissa Knessetissä lakialoitteen, jonka päämääränä on muuttaa yksityisten työvoimatoimistojen työehdot hyväksyttäviksi.


Miljoonia lakkopäiviä
viime vuonna Etelä-Afrikassa

(Palkkatyöläinen 1-2000) Eteläafrikkalaiset palkansaajat olivat viime vuonna lakossa 3,1 miljoonaa päivää. Se merkitsi kolmanneksen kasvua edellisestä vuodesta. Apartheidin jälkeisen ajan ennätys, 3,9 miljoonaa lakkopäivää, on vuodelta 1994, jolloin järjestettiin ensimäiset demokraattiset vaalit ja Nelson Mandelan johtama ANC nousi valtaan.

Viime vuonna yli 60 prosenttia lakkopäivistä johtui heinä-elokuun palkkakiistasta julkisella sektorilla. Linja-autonkuljettajien huhtikuisen lakon osuus oli 13 prosenttia, syksyn posti- ja telelakon 9 prosenttia. Kaivosalan usean lakon osuus lakkopäivistä nousi 7 prosenttiin. 

Indonesiassa satoja
työvoiman vientiyrityksiä

(Palkkatyöläinen 1-2000) Indonesiassa toimii yli 400 työvoiman vientiin erikoistunutta yritystä, kertoo Jakarta Post. Ne ovat ryhmittyneet kahteen kilpailevaan toimialajärjestöön. Toinen niistä, Apjati, syyttää alan johtavaa viranomaista Din Syamsuddinia epäpätevyydestä.

Apjatia ärsyttää se, että Din on rangaissut järjestön jäsenyrityksiä työvoiman vientiin liittyvien määräysten rikkomuksista neuvottelematta asioista Apjatin kanssa. Järjestö sanoo hyväksyvänsä työvoiman viennin tiukan valvonnan, mutta rankaisemisessa pitää olla johdonmukainen.

"Moni rikkomuksiin syyllistynyt yritys on jäänyt rankaisematta", Apjati valittaa.


Pitkä lakkokielto
Australian terästehtaisiin

(Palkkatyöläinen 1-2000) Australiassa työsuhteita säätelevä elin AIRC on määrännyt BHP:n terästehtaisiin kolmen kuukauden lakkokiellon. Ammattiliitto AWU:un järjestäytyneet työläiset ovat uhmanneet kieltoa. Mielenosoituslakkoja on kiellosta huolimatta järjestetty yhtiön useissa toimipisteissä.

Kiista johtuu BHP:n yrityksestä korvata kollektiiviset työehtosopimukset yksilöllisillä sopimuksilla. Australian oikeistohallitus on tähdännyt viime vuosina kovin ottein samaan päämäärään.


Työehdot jopa
huonontuneet Kiinassa

(Palkkatyöläinen 1-2000) Kiinan talous on pitkään kasvanut voimakkaasti, mutta miljoonien työläisten työehdot ovat jopa huonontuneet. Näin arvioivat Australian kansallisen yliopiston Kiina-asiantuntijat.

Taloudelliset uudistukset tähtäävät siihen, että yritykset toimivat kannattavasti. Työehtojen kurjistamista käytetään eräänä kannattavuuden parantamisen keinona. Miljoonat ansaitsevat alle virallisen vähimmäispalkan, 200 markkaa kuukaudessa. Lukemattomilla työpaikoilla normaalityöpäivä on 12-tuntinen.

Kiina vastustaa kansainvälisen kaupan ehdollistamista työehtoja koskevilla vähimmäisnormeilla.


Etelä-Koreassa vaaditaan
13-15 prosentin korotuksia

(Palkkatyöläinen 1-2000) Etelä-Korean ammatilliset keskusjärjestöt FKTU ja KCTU aikovat vaatia kevään tes-kierroksella 13-15 prosentin palkankorotuksia. Vuonna 1997 puhjenneen talouskriisin jälkeen korotukset ovat olleet vähäisiä. Inflaatio ja liike-elämän rakennesopeutukset ovat laskeneet työläisten reaalituloja roimasti.

Ay-liike suunnittelee palkkakamppailun kytkemistä huhtikuun parlamenttivaaleihin tukeakseen työväestön ehdokkaiden kampanjoita.