Juhani Artto

AY-UUTISET MAAILMALTA

Auto- ja kuljetusala
15-2000

Argentiina:
Kuljetustyöläiset aktiivisina yleislakossa - ay-liike vaatii talouspolitiikan muuttamista

Marraskuun 23.-24. päivinä Argentiinan ay-liike järjesti jo kolmannen yleislakon vajaassa vuodessa. Marraskuussa lakko oli totaalisempi kuin aiemmat. Kuljetustyöläisten liiton aktiivit osallistuivat näyttävästi mielenosoituksiin ja toimintaan tiesuluilla. Liiton puheenjohtaja Hugo Moyano esiintyi ahkerasti tiedotusvälineissä. Autonrenkaat paloivat tiesuluilla levittäen sateisessa säässä mustaa savuaa ympäristöön.

Ay-liike vaatii suunnan muutosta maan talouspolitiikkaan. Joka viides argentiinalainen on työtön ja reaaliansiot ovat laskeneet roimasti. Sosiaaliturvaa on heikennetty. Miljoonat elävät köyhyysrajan alapuolella tai tuntumassa. Yksityistämiseen hullaantunut hallitus on siirtämässä yksityisyrityksille jopa verohallintoa.

Hallituksen edustajat torjuivat tuoreeltaan vaatimukset talouspolitiikan muuttamisesta, mutta ay-liikkeen voimannäytöt ovat pakottaneet hallituksen sosiaaliseen vuoropuheluun järjestäytyneen työväestön kanssa.

Saksa: Kuljettajista ja satamatyöläisistä tulee uuden suurliiton jäseniä

Julkisen sektorin ammattiliitto ÖTV on mutkikkaiden vaiheiden jälkeen päätynyt osallistumaan viiden liiton yhdistymiseen. Suuri osa Saksan kuljettajista ja satamatyöläisistä on järjestäytynyt ÖTV:hen. Kolmen miljoonan jäsenen uusi suurliitto ver.di perustetaan maaliskuun puolivälissä.

ÖTV:n lisäksi hankkeessa ovat mukana liikealan, postin, pankkien, vakuutusyhtiöiden, median, ja graafisen teollisuuden työntekijöiden liitot sekä toimihenkilöiden DAG.

Swasimaa ja Etelä-Afrikka:
Ay-aktiivit painostivat Swasimaata demokratiaan estämällä rajaliikennettä

Marraskuun lopulla Etelä-Afrikan ja Swasimaan ay-aktiivit jarruttelivat useana päivänä liikennettä maiden välisellä rajalla. Mielenilmaus keskittyi Etelä-Afrikan puolelle, mutta sen kohteena oli Swasimaan kuningaskunnan epädemokraattinen hallinto. Puoluetoiminta on ollut miljoonan asukkaan Swasimaassa kiellettyä vuodesta 1973, ay-johtajia pidätetään, mielenosoittajia pahoinpidellään ja perheitä häädetään mailtaan.

Swasimaan ay-liike on esittänyt ohjelman maan demokratisoimiseksi, mutta vallanpitäjät ovat vastanneet siihen panemalla aktiiviset kansalaiset yhä tiukempaan valvontaan. Ay-liike on keskeinen voima swasimaalaisten kamppailussa muutoksen puolesta.

ITF: Aasian ja Tyynenmeren alueen kampanjaviikolla muhkeat tulokset

Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton ITF:n lokakuinen kampanjaviikko Aasian ja Tyynenmeren satamissa johti näyttäviin tuloksiin. Yhteensä 8,5 miljoonan markan palkkarästit on jo maksettu ja summan odotetaan kohoavan vielä 2,3 miljoonalla markalla japanilaisten toimien ansiosta.

Kampanjaan osallistui ITF-tarkastajien lisäksi suuri määrä merenkulun ja satamien ay-aktiiveja. Saavutuksiin kuuluu myös 23 aluksen edustajien kanssa tehdyt sopimukset, jotka takaavat miehistöille kansainväliset normit täyttävät työehdot.

Tarkastuksia tehtiin 499 laivalla 24 maassa. Venäjällä työ keskittyi Vladivostokin satamaan Tyynenmeren rannalla. Myös meren toisella puolella, Yhdysvaltojen ja Kanadan länsirannikon satamissa, ay-aktiivit osallistuivat aktiivisesti kampanjaviikon toteuttamiseen. Kampanjamaiden joukosta puuttui Kiina, jossa itsenäinen ay-liike on kovien rangaistusten uhalla kielletty.

Ruotsi:
"Ay-liikkeen unelmatilanne"

Martin Viredius otsikoi Transportarbetaren-lehden joulukuun numeron pääkirjoituksensa näin: "Ay-liikkeen unelmatilanne". Innostunut otsikko johtuu pahenevasta työvoimapulasta Ruotsin kuljetusalalla. Virediuksen mukaan se antaa ammattiliitolle uusia mahdollisuuksia parantaa työehtoja ja -olosuhteita.

Hän neuvoo kuitenkin olemaan ajamatta asioita ulosmittaushengessä. Rajoja ansiokehitykselle asettaa ennen muuta alan monen yrityksen huono kannattavuus. Se johtuu ensisijaisesti kiristyneestä kilpailusta. Se taas on paljolti seurausta palvelujen hintoja polkevista yrityksistä, jotka painavat alas kustannuksiaan henkilöstönsä kustannuksella. Kaikki eivät noudata edes työehtosopimuksen vähimmäismääräyksiä.

Ansiokehityksen toinen rajoitus perustuu siihen, että ay-liikkeen jäsenten etujen mukaista on pitää inflaatio kurissa.

Uudessa tilanteessa Viredius kehottaa panemaan koville ennen muuta "paskayritykset", jotka hankkivat kilpailuedun kohtelemalla epäreilusti omia työntekijöitään. Näin ne pakottavat kunnon yritykset alehinnoitteluun, mikä jättää niille vähän pelivaraa kohtuullisten työehtojen rahoittamiseen.

Aivan "unelmatilanteessa" Ruotsin kuljetustyöläisten liitto ei kuitenkaan ole, sillä alalla on tilanteen parantumisesta huolimatta tuhansia työttömiä ja kokopäivätyötä etsiviä osa-aikaisia. Rekisteröity työttömyysaste on pudonnut pahimman vuoden 12 prosentista 4,5:een. Luvussa ovat mukana vartiointialan työntekijät.

Ruotsi:
Ulkomaisella kuljettajalla oikeus jättää lasti satamaan ilman työlupaa

Björn Wiberg selostaa Transportarbetarenissa ilman työlupaa satamaan saapuvien ulkomaisten kuljettajien oikeuksia. Poliisi on käännyttänyt heitä välittömästi takaisin, mutta maahanmuuttoviraston mukaan laki sallii heidän jättää kuormansa satama-alueelle. Wibergin mukaan maahanmuuttoviraston kanta on oikea. Jos kuljettajan on määrä jatkaa sisämaahan, on hänellä oltava Ruotsin viranomaisten myöntämä työlupa.

Australia:
Satamatyöläiset lopettivat
tuontiasbestin käsittelyn

Australiassa viranomaiset suunnittelevat asbestin tuonnin lopettamista viiden vuoden siirtymäajalla, mutta satamatyöläisten ammattiliitto MUA on päättänyt boikotoida asbestikuljetuksia. Australia on tyydyttänyt asbestin tarvettaan omien kaivostensa sulkemisen jälkeen mittavalla tuonnilla. Asiantuntijat arvioivat, että asbestille altistuminen on aiheuttanut Australiassa kymmeniätuhansia ennenaikaisia kuolemantapauksia.

Australian satamatyöläisten kamppailua terveytensä puolesta tukee usean Länsi-Euroopan maan päätös kieltää asbestin käyttö ja korvata se muilla aineilla.

Yhdysvallat:
Teamsters lobbasi UPS:lle
oikeuden toimittaa Kiinaan

Kuljetustyöläisiä organisoiva ammattiliitto Teamsters arvioi, että presidentti Bill Clintonin päätös sallia United Parcel Servicen (UPS) toimittaa rahtia Kiinaan luo Yhdysvalloissa 1 200 uutta työpaikkaa. Liitto oli mukana taivuttamassa päättäjiä UPS:n luvan kannalle.

Teamstersin johtaja James Hoffa sanoo päätöksen auttavan murtamaan kuljetusyhtiö Federal Expressin ylivaltaa Kiinan toimituksissa. Järjestö syyttää Federal Expressiä kielteisestä suhtautumisesta ay-toimintaa kohtaan.

Yhdysvallat:
Teamsters juhli uudella elokuvalla Seattlen WTO-kamppailun vuosipäivää

Marras-joulukuun vaihteessa 1999 Yhdysvaltojen länsirannikolla Seattlessa järjestetty Maailman kauppajärjestön WTO:n kokous epäonnistui täysin. Osin se johtui eri maiden neuvottelijoiden syvistä erimielisyyksistä, osin laajoista WTO:n vastaisista mielenosoituksista kokouskaupungissa.

Ammattiliitto Teamsters kuului mielenosoitusten keskeisiin järjestäjiin, ja mukana oli runsaasti liiton jäseniä, joiden mielestä kansainvälisen kaupan säännöt heikentävät Yhdysvaltojen työllisyyttä.

Tapahtumien vuosipäivää Teamsters juhli järjestämällä elokuvan "Trade Off" ensi-illan. Filmi dokumentoi Seattlen kiihkeitä päiviä.

Yhdysvaltojen ay-liikkeen suhtautuminen WTO:hon ja kansainvälisen kaupan sääntöihin on kaksijakoinen. Vahva ryhmittymä vaatii tuontisuojan lisäämistä Yhdysvaltojen omien kansalaisten työllisyyden turvaamiseksi. Osa ay-liikkeestä korostaa kaupan vapauttamisen etuja Yhdysvaltojen kuluttajille.