10-2000
AUTO- JA KULJETUSALA

KULJETUSUUTISET
...MAAILMALTA

Juhani Artto

Guatemala:
Kuljetustyöläisten
ay-johtaja murhattiin

Guatemalan kuljetustyöläisten liiton pääsihteeri Oswaldo Monzon ammuttiin kesäkuun lopulla kuoliaaksi. Surmatyötä edelsi uhrin kidnappaus.

Monzon erotettiin vuonna 1998 laittomasti työnantajan saatua selville, että hän kuuluu ammattiliittoon. Monzon vaati oikeudessa lähes 70 000 markan korvausta palkanmenetyksistä. Hiljattain Monzonin entinen esimies tarjosi hänelle runsaan 13 000 markan korvausta sillä ehdolla, että Monzon vetää tapauksen oikeudesta. "Muutoin seuraukset ovat vakavat", oli tarjoaja uhannut.

Ruotsi:
Häiriköistä ongelmia
koulubussin kuljettajalle

Örjan Elfström on ajanut kuusi vuotta koulubussia. Muutama kuukausi sitten kahden bussissa usein häiriköineen koulupojan vanhemmat syyttivät Elfströmiä poikien pahoinpitelystä. Mitään mustelmia tai muita vammoja pojissa ei ole näkynyt, eikä kukaan muista kyytiläisistä ole havainnut minkäänlaista väkivaltaa.

Vanhempien kampanjoinnin seurauksena Örjan syrjäytettiin viikoksi tehtävästään. Sundsvallin liikennepäällikkö Christer Tärberg on asettunut yksiselitteisesti Elfströmin puolelle, samoin lukuisat ammattitoverit ja seudun muut asukkaat. Vanhempien painostuksesta kunta kustantaa jupakan aloittaneille pojille erillisen koulukyydin.

Kiista etenee seuraavaan vaiheeseen poliisitutkimuksen valmistuttua. Asiasta on raportoinut Ruotsin kuljetustyöläisten liiton lehti, josta ilmestyy myös sähköinen versio (http://www.transport.se).

ITF:
Global Mariner upposi

Kymmenissä satamissa ympäri maailmaa vieraillut Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton ITF:n (http://www.itf.org.uk) kampanja-alus Global Mariner törmäsi toiseen laivaan ja upposi elokuun alussa Matanzasin satamassa Venezuelassa. Ketään ei loukkaantunut onnettomuudessa.

"Global Marinerista tuli läheinen jokaiselle joka välittää merimiesten oikeuksista ja hyvinvoinnista", kommentoi ikävää tapahtumaa ITF:n pääsihteeri David Cockroft.

Maailmankiertueen aikana aluksella vieraili yli 700 000 ihmistä. Global Mariner ja sen näyttelyt tulivat tutuiksi suomalaisillekin. Kampanjakiertueen jälkeen alusta käytettiin koulutukseen.

Kanada:
Pickupit Calgaryn
autovarkaiden suosikkeja

Talviolympialaisistaan tunnetussa Calgaryssa Kanadassa varastettiin vuoden alkupuoliskolla keskimäärin kaksitoista ajoneuvoa päivässä. Varkaiden suosikkeja olivat Chevrolet ja GMC -pickupit.

"Useimpiin autoihin on niin helppo murtautua, että niiden lukkojärjestelmä käy melkein hyvästä vitsistä. Ammattilainen ratkaisee asian puolessa minuutissa ", sanoo alan asiantuntija Dan Friesen Calgary Heraldissa.

Melkein 90 prosenttia varastettujen autojen omistajista saa ajopelinsä takaisin kolmessa vuorokaudessa. Useimmissa tapauksissa auto varastetaan ainoastaan toisen rikoksen tekemiseen tai siirtymiseen paikasta toiseen.

ITF:
Satamatyöläisten ay-järjestöt
mukaan satamien kehittämishankkeisiin

ITF:n satamajaoston sihteeri Kees Marges arvosteli Lissabonissa järjestetyssä seminaarissa hallituksia ja työnantajia ay-järjestöjen syrjäyttämisestä satamien kehityshankkeista. Ay-järjestöjen osanotto-oikeudesta on annettu paljon lupauksia, mutta sitoumusten täyttämisestä on niukasti näyttöä, hän totesi.

"Jos työnantajat odottavat satamatyöläisiltä myönteistä suhtautumista satamien yksityistämiseen, on päättäjien muutettava asenteitaan myönteisiksi työntekijöitä ja heidän järjestöjään kohtaan", Marges muistutti. "Ammattiliitot eivät ole kehityksen este, vaan merkittävä voimavara ja osa ongelmien ratkaisua, jos asiat ymmärretään oikein."

ETF:
Muuttuuko maailma 20 vuodessa paremmaksi
kuljetustyöläisille?

Otsikon kysymykseen vastaa viime vuonna perustetun Euroopan kuljetustyöläisten liiton ETF:n pääsihteeri, saksalainen Doro Zinke näin: "Kymmenen seuraavan vuoden aikana kuljetustyöläisten asema vaikeutuu. Kansainvälinen kilpailu ja globalisaatio lisäävät alueellista, paikallista ja yrityskohtaista itsekkyyttä. Se kasvaa myös ammattiliittojen välillä ja sisällä. Virallisten julistusten ja arkisen toiminnan välillä tulee olemaan leveä kuilu. Jos kykenemme kaventamaan tätä kuilua tarjoamalla realistisia vaihtoehtoja ja uskottavia näköaloja, saatamme kahdessa vuosikymmenessä onnistua muokkaamaan maailman nykyistä paremmaksi".

Venäjä:
Pietarin sataman ay-johtaja
petollisen menettelyn uhriksi

Pietarin satamassa sattui hiljattain vakava loukkaus työläisten ay-oikeuksia ja henkilökohtaisesti ay-johtaja Stanislav Fornichevia vastaan. Koiria apunaan käyttäneet vartijat pysäyttivät hänet "tarkastusta" varten ja "löysivät" hänen autostaan esineitä, joilla ei ollut mitään tekemistä Fornichevin kanssa. Työehtoneuvotteluissa aktiivisessa roolissa ollut ay-johtaja joutui petollisen menettelyn uhriksi. Hän kieltäytyi allekirjoittamasta "tarkastuksesta" tehtyä selostusta.

Venäjän satamatyöläisten liitto luonnehtii tapausta provokaatioksi, jonka päämääränä on kariuttaa työehtoneuvottelut ja passivoida ay-aktiiveja.

ITF:
Viikko kotona
neljässä kuukaudessa

Haastatelluista rekka- ja kuorma-autonkuljettajista Trans African Highwaylla 70 prosenttia oli viettänyt kotonaan korkeintaan viikon neljän edellisen kuukauden aikana. "Ei ihme, että kuljettajilla on perheongelmia", toteaa Transport International -lehti kertoessaan Kenian, Ugandan ja Kongon demokraattisen tasavallan halki kulkevan reitin kuljettajien työolosuhteiden kartoituksesta.

Transport Internationalia julkaisee Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF. Lehden ensimmäinen numero ilmestyi toukokuussa.

UNI:
Liikenteen ja matkailualan
yritysneuvostot tietoverkossa

Kansainvälinen ay-federaatio UNI ylläpitää webissä luetteloa liikenne- ja matkailualan yhtiöistä, joihin on perustettu EU:n direktiivin mukainen yritysneuvosto. Suomessa toimivista yrityksistä listalla ovat muun muassa Stagecoach, Scandic ja useita länsieurooppalaisia lentoyhtiöitä. Luettelossa on lähes kaksikymmentä yritystä.

UNI listaa myös yrityksiä, joilla direktiivin mukaan tulisi olla yritysneuvosto, mutta joissa sitä ei ole vielä perustettu. Luettelossa esiintyy muun muassa SAS/Radisson.

Listat löytyvät UNI:n verkkojulkaisun uumenista klikkaamalla painikkeita "Sectors & Groups", "Tourism", "UNI-Tourism databases", "Documents by category" ja "Transnational travel and tourism companies with an existing European Works Council". Aineisto on päivätty joulukuulle 1999.

Vuoden alussa toimintansa aloittaneella UNI:lla on Suomessa neljä jäsenliittoa. AKT on jäsen yli 100-vuotiaassa Kuljetustyöläisten kansainvälisessä liitossa ITF:ssä, joka tahollaan tukee matkailualan työntekijöiden kamppailua. UNI ilmoittaa edustavansa 36 000 matkailualan järjestäytynyttä työntekijää 32 maassa.

Pakistan:
Karachin sataman
palomiehet lakossa

Karachin sataman 700 palomiestä meni heinäkuun toisella viikolla lakkoon vastustaen ylityötyökorvausten lopettamista. Työntekijät olisivat mieluummin tekemättä ylitöitä, mutta henkilökunnan vähäisyyden vuoksi heillä ei ole vaihtoehtoa. Työntekijäpula on lakkolaisten mukaan aiheuttanut monta onnettomuutta.

Ulkopuolisen tuen puutteessa lakkolaiset palasivat töihin viikon kuluttua saavuttamatta ylityökorvauksia koskevaa sopimusta. Pakistanissa ay-aktiivien kamppailun tekevät erityisesti vaikeiksi sotilasdiktatuuri, julkisen sektorin supistukset ja työntekijöiden matala järjestäytymisaste.

Lakon jälkeen työnantaja syytti kahta ay-aktiivia työnkulun häiritsemisestä ja erotti heidät.