7-2000
AUTO- JA KULJETUSALA

KULJETUSUUTISET
...MAAILMALTA

...MAAILMALTA
Juhani Artto

Linkit kaikkien yllämainittujen järjestöjen verkkojulkaisuihin löytyvät osoitteesta http://www.kaapeli.fi/
ay-uutiset/kuljetuslinkit.htm

Kuljetusalan
ay-järjestöt webissä

Internet tarjoaa ay-liikkeelle ainutlaatuisen mahdollisuuden tehostaa kansainvälistä tiedotustoimintaansa. Kuljetusalan ay-järjestöt ovat tarttuneet mahdollisuuteen vaihtelevasti. Pääsääntöisesti työ on vasta harjoitteluvaiheessa.

Maailma:
International
Transport Workers' Federation (ITF)

Viiden miljoonan jäsenen Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto (ITF) aloitti Internetin hyödyntämisen lupaavasti ensimmäisten ay-järjestöjen joukossa, mutta sen jälkeen työ on kehittynyt hitaasti. ITF:n verkkosivusto kuuluu kuitenkin kuljetusalan antoisimpiin ay-julkaisuihin.

Tervetulosivulla klikataan varsinaiselle etusivulle. Se koostuu painikkeista, jotka vievät tuoreimpiin uutisiin ja liiton eri toiminta-alojen esittelyihin. Linkkikooste tarjoaa painikkeet jäsenliittojen web-sivustoihin. Maaliskuun alussa osa linkeistä ei toiminut.

Pahin puute on uutistarjonnan suppeus. Federaation jäsenliitoissa on viisi miljoonaa jäsentä, joten kansainvälisesti kiinnostavaa raportoitavaa riittäisi varmasti vaikka vuoden jokaiselle päivälle. Nyt päivitystahti on harva.

Sivusto on tyylikäs ja toimiva. Kaikki aineisto on englanninkielistä.

Ruotsi: Transportarbetarförbundet

Ruotsin kuljetustyöläisten liitto esiintyy webissä pelkästään ruotsiksi, mikä rajoittaa aineiston hyödyn lähinnä Pohjoismaihin.

Jäsenkuntaa sivusto palvelee hyvin. Takenne on selkeä ja asia painavaa. Ruotsalaisten ratkaisut osoittavat, että jo melko pienellä panostuksella voi julkaista liiton työtä edistävää verkkojulkaisua.

Sivuilta löytyvät helposti yhteystiedot, kurssikalenteri (Aktuellt-painikkeen takaa) ja Transportarbetaren-lehden jutut. Myös liiton osastojen yhteystiedot ja toimistojen aukioloajat ovat tarjolla.

Norja: Transportarbeiderforbund

Norjan kuljetustyöläisten liiton web-sivusto kuuluu kuljetusalan parhaimmistoon. Iloa siitä on kuitenkin vain niille, jotka osaavat lukea norjaa.

Julkaisua päivitetään tuoreilla uutisilla kiitettävän tiuhaan, jopa useita kertoja päivässä. Tällä hetkellä pääpaino on tes-kierroksen vaiheiden raportoinnissa. Liiton toimintaohjelma, kurssikalenteri ja yhteystiedot ovat luettavissa netistä, samoin tietoja alan työehdoista.

Sivuilta on helppo huomata, että Norjan liitossa uskotaan vahvasti Internetin mahdollisuuksiin uutena työvälineenä. Ammattiosastoja ja jäseniä rohkaistaan luomaan omia web-julkaisuja ja sitä varten tarjolla on selkeä opas. Linkkihakemistosta käy ilmi, että usealla ammattiosastolla ja jäsenellä on verkossa omat sivut.

Etusivu heijastaa myös kansainvälisyyttä. Kuljetusyhtiö Overniten työläisten kamppailua Yhdysvalloissa on pidetty pitkään yhtenä etusivun jutuista. Maaliskuun alussa etusivun juttuihin kuului myös Ruotsin kuljetusalan sopimustilanne.

Norjan liiton sähköistä palvelua tehostaa postituslista, jonka voi tilata kuka tahansa kiinnostunut. Listan tilaajat saavat säännöllisesti tietoa liiton ajankohtaisista asioista omaan sähköpostilaatikkoonsa.

 

Saksa:
Die Gewerkschaft ÖTV

Saksan julkisen sektorin liitto ÖTV ylläpitää suureen jäsenmääräänsä ja toimialojensa runsauteen verrattuna suppeata, mutta toimivaa sivustoa. Se palvelee pelkästään saksaksi.

Kuljetusalan tietoja on tarjolla niukasti. Ajankohtainen aineisto on sijoitettu kronologiseen järjestykseen Kontakte, Presse -painikkeen taakse.

Keskeisistä asiakysymyksistä sivuilla on tiiviit esittelyt. Kurssikalenteri houkuttelee jäseniä parantamaan tietojaan ja osaamistaan.

Britannia:
Transport and General Workers' Union (TGWU)

Britannian TGWU:n web-työ alkoi muutama vuosi sitten kunnianhimoisesti, mutta päivitystä ei jatkettu kauaa. Sivuilla ei ole mitään selvitystä siihen, miksi vauhti hiipui yhtäkkisesti. Tuoreimmat muutokset ovat vuodelta 1998.

Vanhasta aineistosta yhä käyttökelpoisia ovat ainakin laaja työsuojeluopas ja Britanniassa erityisen hankalia työaikakysymyksiä koskeva teksti.

Yhdysvallat: International Brotherhood of Teamsters

Kuljetusalan liitoista kehittyneintä web-palvelua ylläpitää ammattiliitto Teamsters Yhdysvalloissa. Se ei ole yllättävää, koska Yhdysvaltojen ay-järjestöt kuuluvat kansainvälisessä ay-liikkeessä nettityön edelläkävijöihin ja Teamsters on suuri, voimakas liitto. Sillä on eri toimialoilla yhteensä 1,3 miljoonaa jäsentä.

Teamstersien verkkojulkaisun avulla voi kohtalaisesti seurata liiton keskeisten kamppailujen etenemistä. Palvelu toimi hyvin muun muassa muutama vuosi sitten kuljetusyhtiö UPS:n merkittävän lakkotaistelun aikana. Lokakuussa 1999 alkaneesta työtaistelusta kuljetusyhtiö Overnitessä ja satamien työehtokiistoista on tarjolla tietoa niin, että pääasioista pysyy selvillä kaukana Yhdysvaltojen ulkopuolellakin.

Työsuojelu on laajasti esillä, samoin kauppapolitiikkaa koskevat ja eräät muut kampanjat. Eri toimialojen aineistoja on järjestetty omien painikkeidensa taakse.

Juttujen yhteydessä on valokuvia. Suosituimpia kuva-aiheita ovat liiton johtohenkilöt sekä liiton aktiivit kamppailutilanteissa.

Palvelua täydentää hakutoiminto, joka kohdistuu Teamstersien web-sivuston omaan aineistoon.

Australia: Transport
Workers' Union of Australia

Australian kuljetustyöläisten liitto välittää web-julkaisussaan esitemäistä perustietoa. Uutistoimintaa ei ole vielä aloitettu.

Muut: Irlanti, Hollanti, Sveitsi, Italia, Malta . . .

Suppeita web-julkaisuja ylläpitävät myös Irlannin, Hollannin, Sveitsin, Italian, Maltan ja eräiden muiden maiden kuljetustyöläisten kansalliset ay-järjestöt. Niiden hyöty ulkomaisille käyttäjille rajoittuu yhteystietoihin ja satunnaisesti tehtyihin ajankohtaispäivityksiin.

Rautatieläisten, ilmailualan ja merenkulkijoiden ay-järjestöillä on kymmeniä web-sivustoja. Parhaiten ne löytyvät ITF:n julkaisun linkkihakemistosta.

Kommentti:
Pieni lisäpanostus
veisi merkittävästi eteenpäin

Kuljetusalan ay-järjestöjen web-työ on päässyt alkuun, mutta vähin poikkeuksin mahdollisuuksia hyödynnetään kitsaasti. Kansainvälisyys heijastuu sivustoissa vaatimattomasti sekä aihe- että kielivalinnoissa.

Internetissä maailmanlaajuisen lukijakunnan tavoittaa ylivoimaisesti parhaiten englannin kielellä. Kuitenkin niinkin suurten ja varakkaiden maiden kuin Saksan, Italian ja Hollannin liitot esiintyvät tietoverkossa ainoastaan omilla kielillään.

ITF puolestaan palvelee verkkosivuillaan vain englantia lukevia ihmisiä.

Konstailemattoman web-sivuston ylläpitäminen ei ole teknisesti vaativaa, eikä se välttämättä aiheuta suuria kustannuksia. Pienellä lisäpanostuksella kuljetusalan ay-liikkeen web-aineistoja on mahdollista laajentaa merkittävästi. Keskeisten materiaalien tuottaminen myös englanniksi on tehokas tapa kansainvälistää liikettä.