...MAAILMALTA
7-2000
AUTO- JA KULJETUSALA

KULJETUSUUTISET
...MAAILMALTA

...MAAILMALTA
Juhani Artto

Costa Rica: Solidaarisuuslakko
Limonin satamassa

Limonin satamatyöläiset keskeyttivät huhtikuun alussa työnteon tukeakseen yksityistämistä vastustavia energia- ja telealojen työntekijöitä. Limonin kautta kuljetetaan 90 prosenttia keskiamerikkalaisen Costa Rican merirahdista. Myös Puntarenasin satamassa oli tukilakko.

Lakkojen aattona presidentti Miguel Angel Rodriguez lykkäsi kahdella kuukaudella yksityissuunnitelman parlamenttikäsittelyä, jotta kiistanalaisesta asiasta voidaan käydä sosiaalista vuoropuhelua.

Ruotsi: Kuljetustyöläisten liitto ehdottaa liittojen yhdistämisiä

Ruotsin kuljetustyöläisten liitto vaatii merkittäviä muutoksia ammatillisen keskusjärjestön LO:n rakenteeseen. Liitto on valmis supistamaan yhdistymisten kautta LO:n jäsenliittojen määrän kahdeksastatoista seitsemään. Tavoitteena on päästä eroon ay-toimintaa haittaavista, liittojen keskinäistä rajakiistoista.

Yksi seitsemästä liitosta olisi 190.000 jäsenen kuljetustyöläisten liitto. Siihen tulisi jäseniä nykyisistä kuljetus-, liike- ja kunta-alojen liitoista.

Etelä-Afrikka: Kuljetustyöläisten liitto sovittelee Kapkaupungin kiistaa

Usealla köyhien asuma-alueella Kapkaupungissa on puhjennut vakava kiista matkustajaliikenteen oikeuksista. Pikkubusseja operoiva yhtiö on estänyt väkivaltaisesti Golden Arrows Bus Service -yhtiötä liikennöimästä laajalla Khayalitshan ja eräillä muilla alueilla.

Hyökkääjät ovat pakottaneet kuljettajia ja matkustajia jättämään matkanteon kesken. Tuhannet työläiset ja alueiden muut asukkaat ovat joutuneet kiistan vuoksi tekemään pitkiä matkoja jalan.

Ammatillinen keskusjärjestö Cosatu ja sen kuljetusalan liitto TGWU ovat koettaneet saada osapuolia sopimaan kiistan rauhanomaisesti. TGWU luonnehtii hyökkäyksiä barbaarisiksi ja epädemokraattisiksi.

Aiemmin samanlaiset erimielisyydet ja yhteenotot vaikeuttivat kuljettajien työtä ja townshipien asukkaiden matkustamista Johannesburgin ympäristössä.

ITF/Bangladesh: Tuhat dollaria pommi-iskussa kuolleiden kuljettajien omaisille

Viime marraskuussa Bangladeshissä kuoli kaksi ja loukkaantui vakavasti yksi kuorma-autonkuljettaja pommiterrorin uhreina. Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF on lahjoittanut uhrien omaisille runsaat 6.000 markkaa. ITF:n mukaan pommi-isku oli luonteeltaan poliittinen.

Ruotsi: Eikö ulkomaalaisen
tarvitse maksaa sakkoja?

Ruotsin kuljetustyöläisten ja -yritysten liitot sekä useat kansanedustajat vaativat muutoksia sääntöihin, jotka estävät viranomaisia - ajokiellon uhalla - perimästä ulkomaalaisilta kuljettajilta välittömästi liikennesakkoja.

Nykytilanteeseen tyytymättömät perustelevat vaatimustaan sillä, että useissa muissa Euroopan maissa sakkojen välitön perintä on normaalia käytäntöä.

Ruotsin oikeusministeriö on asettanut yhden hengen työryhmän selvittämään ongelmaa.

Yhdysvallat:
Teamstersit kampanjoi
Kiinan kauppaetuja vastaan

Yhdysvalloissa 1,4 miljoonan jäsenen kuljetusalan ammattiliitto Teamsters on näyttävästi mukana maan ay-liikkeen kamppailussa, joka koskee Kiinan ja Yhdysvaltojen kaupan ehtoja. Ay-liike vastustaa Kongressin käsittelyssä olevaa ehdotusta, jonka mukaan Yhdysvallat solmisi "pysyvät normaalit kauppasuhteet Kiinaan".

Vaihtoehtona on jatkaa pitkään jatkunutta käytäntöä, jossa Kongressi päättää kauppasuhteista Kiinaan aina vuodeksi kerrallaan. Ay-liike perustelee kantaansa sillä, että Kiinan johto polkee työläisten ihmisoikeuksia, eikä salli vapaata ammatillista järjestäytymistä. Kauppasuhteen vuosittainen käsittely tarjoaa mahdollisuuden painostaa Kiinan johtoa parantamaan maan työelämän pelisääntöjä.