Juhani Artto

AY-UUTISET MAAILMALTA

Reaktio 15/16-2000

Väkivaltainen hyökkäys protestoivia muovityöläisiä vastaan Indonesiassa

Tandesissa Indonesiassa työnantajan värväämät miehet ovat hyökänneet sirpein Mepoli Industry Topin muovityöläisten mielenosoitusta vastaan, raportoi Jakarta Post. Kuusi työläistä loukkaantui kahakassa. Tehtaan 150 työläistä painosti mielenosoituksellaan työnantajaa palauttamaan kesän lopulla mielivaltaisesti erotettujen kahdeksan työntekijän työsuhteet.

Mielenosoitusta tarkkailleet poliisit eivät koettaneet estää tehdasrakennuksen sisältä hyökänneiden väkivaltamiesten toimintaa. "Poliisi ja tehtaan johto ovat salaisesti sopineet yhteistyöstä", mielenosoitukseen osallistunut muovityöläinen Marpaung arvioi.

Alueen oikeusaputoimiston LHB:n edustaja Sudarto muistuttaa, että syksyllä Tandesin ympäristössä on sattunut kaksi muuta samanlaista tapausta.

Ruotsalaisyritykset suhtautuvat myönteisesti työajan lyhentämiseen

Ruotsissa neljän ammattiliiton lehti ja verkkojulkaisu Dagens Arbete on selvittänyt yritysten suhtautumista Industrifacketin vaatimukseen työajan lyhentämisestä. Vastaukset ovat myönteisiä, mutta työajan lyhentämisen ehdoksi yritykset asettavat sen, että lyhennys korvataan yrityksille muita asioita koskevilla järjestelyillä. Useimmat vastaajat luonnehtivat nykyisen sopimuskauden aikana toteutettua työaikapankkijärjestelmää toimivaksi ja arvelivat, että mahdollinen uusi työajan lyhennys olisi järkevää toteuttaa saman työaikapankin avulla.

Työläiset vaativat glykolieettereille
kieltoa Ranskan pesuaineteollisuudessa

Ranskassa pesuaineita valmistavat työläiset vaativat glykolieettereiden käytön välitöntä kieltämistä. Päätös syntyi ammattiliitto FCE-CFDT:n tapaamisessa, jossa käsiteltiin tarvetta luoda Euroopan pesuaineteollisuudelle kestävän kehityksen ohjelma. Ranskalaiset valmistelevat oman yksityiskohtaisen ehdotuksensa ohjelmaksi. Päämääränä on ay-liikkeen ja työnantajien yhteinen asiakirja. Tapaamisen osanottajat korostivat, että työ- ja ympäristönsuojelu on kytkettävä tiiviisti yhteen työllisyyden turvaamisen kanssa.

 

Ruotsi:
Kemianliittolaisista
yli viisi prosenttia työttöminä

Ruotsin teollisuudella menee hyvin. Teollisuustyöläisten työttömyys putosi lokakuussa neljään prosenttiin. Kemianliiton (Industrifacket) jäsenistä kuitenkin 5,4 prosenttia on vailla työtä. Lukuun eivät sisälly työllisyyskoulutuksessa olevat liiton jäsenet.

Ay-liikkeessä on syksyn aikana virinnyt keskustelua siitä, kuinka tehokasta on työvoimaviranomaisten toiminta työttömien työllistämisessä.

Öljyjättien painostus tärkeä tekijä Haagin ilmastokokouksen epäonnistumisessa

Marraskuun lopulla Haagin kansainvälinen ilmastokokous epäonnistui täysin. Valtioiden edustajat eivät pystyneet sopimaan säännöistä, joiden mukaan kunkin maan kasvihuonekaasujen päästöjen muutoksia mitattaisiin. Sääntöjä tarvitaan Kioton ilmastosopimuksen toteutumisen seurannassa. Kiotossa valtiot sopivat päästöjen vähentämisestä kymmenellä prosentilla vuoteen 2010 mennessä. Vertailukohtana ovat kunkin maan kasvihuonekaasupäästöt vuonna 1990.

Vastuu Haagin ilmastokokouksen epäonnistumisesta kuuluu osaksi maailman johtaville öljy-yhtiöille, koska ne ovat vuosia painostaneet päättäjiä pidättymään ratkaisuista, jotka johtaisivat öljyn ja kaasun kysynnän vähenemiseen. Pääosa kasvihuonekaajen päästöistä johtuu fossiiliset polttoaineiden (hiili, öljy, kaasu) tuotannosta, jalostuksesta ja käytöstä.

Eräät öljy-yhtiöt alkoivat 1990-luvulla investoida uusiutuviin energialähteisiin, mutta yritysten investointiohjelmissa niiden osuus on pysynyt vähäisenä. Esimerkiksi luontoystävällistä imagoa tavoitteleva Shell ohjaa verkkojulkaisu Corporate Watchin mukaan uusiutuvien energiamuotojen kehitystyöhön ainoastaan 0,6 prosenttia investoinneistaan.

Ruotsissa vähän naisia
teollisuuden tes-neuvottelijoina

Ruotsin kemianliiton tes-neuvottelijoista 23 prosenttia on naisia. Jäsenistä 39 prosenttia on naisia. Metallissa epäsuhta on suurempi, koska liiton jäsenistä 21 prosenttia on naisia, mutta tes-neuvottelijoista naisten osuus on vain 3 prosenttia. Metsäteollisuudessa naiset ovat ainoastaan lievästi aliedustettuina.

Industrifacketin asiamies Inger Öhrn pitää naisten aliedustusta ongelmana, mutta hän ei usko, että tes-neuvottelukuntien sukupuolijaon tasapainottaminen riittää lopettamaan miesten ja naisten välisen palkkaeron. Hänen mielestään tärkeätä on niin ikään se, että neuvotteluryhmien miehet haluavat ja osaavat puolustaa myös naisten tasavertaisuutta palkkauksessa.

Tvättjänst Stockholm
erotti ammattiliiton yhteyshenkilön

Tvättjänst Stockholm erotti marraskuun alussa työpaikan ay-yhteyshenkilön Kip Toon. Yrityksen 35 hengen henkilökunta koostuu pääosin maahanmuuttajanaisista. Paikalliset neuvottelut asiasta aloitettiin marraskuun lopulla. Työnantaja perustelee irtisanomista Toon työstä kieltäytymisellä ja uhkailevalla käytöksellä. Ammattiosaston toimitsijan Lena Blomqvistin mukaan Too on hoitanut tehtäviään asianmukaisesti.

Ongelmat alkoivat vuoden alussa, jolloin Too ryhtyi puolustamaan työtovereidensa etuja. Hän vaati neuvotteluja lukuisista epäkohdista, kuten erään työntekijän seitsemän vuotta jatkuneesta kymmenen minuutin päivittäisestä ylityöstä ilman korvausta.

Maaliyrityksen työläiset
palkkakiistassa Australiassa

Kun palkkaneuvottelut Australian suurimmassa ulkomaaliyrityksessä Wattylissä katkesivat marraskuun kolmannella viikolla, yhden tuotantolaitoksen työläiset järjestivät pistelakon. Työnantaja vastasi siihen uhkaamalla työsululla. Sen seurauksena pistelakot levisivät yhtiön seitsemään muuhunkin tehtaaseen. Työläiset samoin kuin yrityksen maalikauppojen henkilökunta tehostivat kamppailuaan "Wattyl, toimimme palkankorotuksen puolesta" -rintamerkeillä.