Juhani Artto

AY-UUTISET MAAILMALTA

Reaktio 13-2000

Ruotsin Industrifacket
vaatii palkankorotuksia
ja lyhyempää työaikaa

Industrifacket, Ruotsin Kemianliitto vaatii palkkoihin kolmen prosentin korotusta kumi-, muovi-, väri- ja lääketeollisuuden työntekijöille. Keskimäärin se merkitsee 650 kruunun eli 450 markan korotusta kuukausiansioihin. Lisäksi liitto tavoittelee vuosityöaikaan 15 tunnin lyhennystä, minkä kustannusvaikutus on 0,8 prosenttia.

Eri poikkeuslupaa sallitun ylitöiden enimmäismäärän liitto haluaa pudottaa 200 tunnista 100:an. Lähtökohtana on 1-vuotinen sopimus. Tammikuun loppuun 2001 voimassa oleva sopimus on 3-vuotinen. Liiton sopimussihteeri Kurt Walther sanoo monivuotisen sopimuksen mahdolliseksi, jos eräistä laatukysymyksistä, kuten työajasta, koulutuksesta ja työympäristöstä, syntyy yhteisymmärrys.

Työnantajaliitto Almegan mukaan Industrifacketin vaatimusten kustannusvaikutus on 5-6 prosenttia.

Rengasteollisuudessa
työvoiman supistuksia

Ranskalainen renkaanvalmistaja Michelin aikoo lopettaa ensi vuoden lopulla 950 työpaikkaa Britanniassa. Keskittämällä tuotantoaan yhtiö tavoittelee kustannussäästöjä. Ammattiliitto TGWU luonnehtii suunnitelmaa tuhoisaksi iskuksi. Euroalueen ulkopuolella oleva Britannia kärsii punnan korkeasta kurssista.

Michelinillä on Brittein saarilla neljä tuotantolaitosta.

Yhdysvalloissa Bridgestone/Firestone lomautti Decatur III -tehtaallaan määrättömäksi ajaksi 450 työntekijää. Yhtiö perustelee linjaustaan renkaittensa kysynnän heikkenemisellä. Japanilaisomisteinen yritys mustasi hiljattain maineensa myymällä ajoturvallisuuden vaarantaneita renkaita. Elokuussa yhtiö veti markkinoilta 6,5 miljoonaa ATX, ATX II ja Wilderness AT -rengasta. Asiantuntijat epäilevät, että ne olivat olleet osatekijöinä 119 kuolemaan ja 500 loukkaantumiseen johtaneessa onnettomuudessa.

Oklahoma Cityn tehtaallaan Bridgestone/Firestone on lomauttanut 2 000 työntekijää yli kahdeksi kuukaudeksi.

Öljytyöläiset voittivat
työehtokiistan Venezuelassa

Vuoden kestäneet neuvottelut ja neljän päivän lakko toi Venezuelan öljytyöläisille lakon työehtokiistassa. Sadan markan vähimmäispalkkaan päivässä tulee yli 50 prosentin korotus. Lisäksi palkkoja nostetaan helmikuussa noin kymmenen prosenttia. Myös bonus- ja eläke-edut paranevat.

Kamppailu herätti kansainvälistä huomiota, koska Venezuelan hallitus yritti kaventaa ammattiliiton neuvottelu- ja sopimusoikeutta. Protesteihin yhtyi myös Kansainvälinen työjärjestö ILO. Jatkuessaan pitempään lokakuun puolivälin lakko olisi nopeasti johtanut polttoainepulaan Venezuelassa ja raakaöljyn viennin supistumiseen. Yhdysvallat ostaa merkittävän osan raakaöljystään Venezuelasta.

Euroopan PVC-alan työmarkkinaosapuolet
sosiaaliseen vuoropuheluun

Euroopan kemian-, kaivos- ja energiatyöläisten liitto EMCEF on sopinut kolmen työnantajajärjestön kanssa sosiaalisen vuoropuhelun aloittamisesta PVC-toimialan keskeisistä kysymyksistä. Niihin kuuluvat teollisuudenalan eurooppalaisten yhtiöiden näkymät, työ- ja ympäristönsuojelu sekä koulutus. Asialistalla ovat myös eurooppalaiset yritysneuvostot ja EU:n laajeneminen, jossa osapuolet aikovat ratkoa alan ongelmia yhdessä.

Sopimus on merkittävä läpimurto, koska eurooppalaiset työnantajajärjestöt ovat vuosia suhtautuneet pääsääntöisesti nihkeästi työmarkkinaosapuolten Eurooppa-tason vuoropuheluun.

Erotetut jalkinetyöläiset
nälkälakossa Vietnamissa

Ho Chi Minh Cityssä Vietnamissa toistakymmentä mielivaltaisesti erotettua jalkinetyöläistä on ollut nälkälakossa. Vietnamin virallisen uutistoimiston mukaan poliisi puuttui tilanteeseen sen jälkeen, kun seitsemän protestoijan terveydentila oli romahtanut ja kaupunkilaisia alkoi liittyä mielenilmaukseen.

Hue Phong -tehtaan omistaa taiwanilainen yritys. Viime aikoina heikot työolot ovat johtaneet jatkuviin kiistoihin. Myös hallituksen tiedotusvälineet ovat syyttäneet yritystä huonoista työolosuhteista.

Saksan liiton johtaja:
Poikkeuksellisen hyvä taloudellinen suhdanne

Saksan kemianliiton puheenjohtaja Hubertus Scholdt arvioi lokakuun lopulla, että Saksan kemianteollisuuden ja usean muun toimialan taloussuhdanne on parempi kuin vuosiin. Työttömyys on laskenut ja sen ennustetaan yhä supistuvan lähiaikoina.

Scholdt muistutti työntekijöiden ja ammattiliittojen myönteisestä roolista suhdannenousun luomisessa. Samalla hän totesi, että ay-liike odottaa liike-elämältä tähänastista suurempaa aktiivisuutta yhteisesti hyväksytyn Työn liitto -ohjelman toimeenpanossa.

Lääketeollisuudelta miljoonia Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin

Yhdysvaltojen lääketeollisuus on rahoittanut tänä vuonna maan presidentinvaalien kampanjoita noin 13 miljoonalla markalla. Pääosa rahoista on annettu republikaanien George Bushin tukemiseen. Republikaanit ajavat uudistusta, jonka mukaan valtion tuki reseptilääkkeille kanavoidaan yksityisten vakuutusyhtiöiden kautta. Demokraatit haluavat, että julkisen sektorin osana toimiva Medicare hallinnoi tuen.

Industrifacket irtisanoi
pesula-alan sopimuksensa

Industrifacket on irtisanonut pesula-alan heinäkuussa 1998 voimaan tulleen työehtosopimuksen, joka ilman irtisanomista olisi ulottunut maaliskuun loppuun 2002. Liitto perustelee irtisanomista sillä, että tavoiteltu tehtävien vaativuustason nousu ja sitä vastaava palkkakehitys eivät ole toteutuneet.

Pesulatyöntekijät ovat vähän yli 60 markan tuntipalkallaan Industrifacketin heikoimmin ansaitseva ryhmä. Neuvottelut uudesta sopimuksesta aloitettiin marraskuun alussa. Työnantajat olisivat halunneet pitää vuoden 1998 sopimuksen voimassa koko 45 kuukauden jakson.