JUHANI ARTTO

AY-UUTISET MAAILMALTA

REAKTIO 11-2000

Lakko vältettiin
täpärästi Yhdysvaltojen Bridgestonella

Yhdysvalloissa autonrenkaita valmistava monikansallinen suuryhtiö Bridgestone ja ammattiliitto USWA ovat päässeet yhteisymmärrykseen uudesta työehtosopimuksesta. Sitä sovelletaan yhdeksällä tuotantolaitoksella. Niillä työskentelee 8 000 järjestäytynyttä kumityöläistä. Sovun synty esti täpärästi laajan lakon alkamisen. Sopimukset ovat voimassa huhtikuuhun 2003 asti.

Ennen lopullista hyväksymistä neuvottelutulos menee jäsenäänestykseen. Palkat, eläkkeet ja eräät muut edut nousevat. Lisäksi sopimus rajoittaa työnantajan oikeutta siirtää töitä alihankintaan. Yksityiskohtaisia tietoja sopimuksesta USWA antaa myöhemmin.

Saksan öljynjalostamoilla
tuhansia työpaikkoja uhattuina

Saksan öljynjalostusteollisuuden työmarkkinajärjestöt koettavat yhdessä maan hallituksen kanssa torjua uhan, joka koskee neljännestä alan työpaikoista. Noin 5 000 työntekijän työpaikkojen jatkuvuus on uhattuna.

Elokuun lopun yhteisessä tapaamisessa Hannoverissa osapuolet totesivat, että Euroopan öljynjalostusteollisuutta koettelee 100 miljoonan tonnin ylikapasiteetti. Saksa on jalosteiden nettotuoja. Kolmannes sen tarpeesta tyydytetään tuonnilla. Tapaamisessa vaadittiin jatkoaikaa ympäristöveron tilapäiselle alennukselle, jotta saksalaisten jalostamoiden kilpailukyky turvataan. Esillä oli myös tarve luoda yhteiset pelisäännöt alan eurooppalaiselle teollisuudelle.

Kumialan Freudenbergiin
maailmanlaajuinen sopimus

Saksalainen muovialan yritys Freudenberg, kansainvälinen ay-federaatio ICEM ja Saksan kemianliitto ovat solmineet sopimuksen, jossa Freudenberg sitoutuu noudattamaan kaikkialla työelämän perusnormeja. Keskeisiin normeihin kuuluvat työntekijöiden oikeus järjestäytyä ammatillisesti sekä neuvotella ja sopia työehdoista kollektiivisesti. Lapsityövoiman käytöstä Freudenberg pidättäytyy kaikissa olosuhteissa. Sopimuksessa osapuolet sitoutuvat toimimaan yhteistyössä työsuhdeturvan ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta.

Freudenbergin palveluksessa on noin 30 000 työntekijää yli 40 maassa. Henkilökunnasta 12 000 työskentelee Saksassa. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli runsaat 21 miljardia markkaa.  

Kaliumin tuotanto
ja käyttö kestävän kehityksen mukaiseksi

Saksassa oli koolla syyskuun alussa ay-liikkeen kansainvälinen konferenssi, jossa käsiteltiin etupäässä lannoiteteollisuuden raaka-aineena käytettävään kaliumiin liittyviä kysymyksiä. Keskeisiin niistä kuuluvat EU:n tuontirajoitukset Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan kaliumille. Unioni perustelee rajoitukset kolmen maan yrityksillä markkinoida kaliumiaan dumppausmenetelmin.

Konferenssissa korostettiin, että kolmen maan kaliumteollisuuden ongelmat johtuvat ennen muuta entisen Neuvostoliiton alueen kysynnän romahduksesta. Ratkaisevaa on, että alueen talous kääntyy vahvaan kasvuun, mikä lisää kaliumin kysyntää. EU-maiden ay-liike toimii sen puolesta, että unioni osallistuu rahoitus- ja muulla avulla Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan kaliumteollisuuden kehittämiseen.

Esillä olivat myös ympäristöhaitat. Valuessaan viljelmiltä vesistöihin lannoitteet aiheuttavat vahingollista rehevöitymistä.

Pilkington lopettaa
työpaikkoja Ruotsissa

Pilkington Automitive sulkee Landkronassa toisen autolasin valmistuksen ja laminoinnin tuotantolinjoistaan. Työpaikkansa menettää 95 työntekijää. Pilkington työllistää Ruotsissa yli 600 henkeä, heistä 250 Landkronassa. "Päätös on traaginen ja täydellinen yllätys henkilökunnalle", toteaa ammattiosaston puheenjohtaja Lasse Svensson. Työpaikkansa menettävistä moni on työskennellyt tehtaalla yli 20 vuotta. Tuotantolinjan sulkemisella yritys purkaa alan ylikapasiteettia.

Ruotsin Dunin
irtisanomiset rajoittuvat pariinkymmeneen

Ruotsissa muovi- ja paperituotteiden valmistaja Duni perustelee tarvettaan lopettaa työpaikkoja ulkomaisen halpatuonnin kiristämällä kilpailutilanteella. Yritys antoi huhtikuussa Halmstadissa 105 työntekijälle irtisanomisvaroituksen. Niistä kuitenkin vain pieni pannaan toimeen, koska osa työläisistä on vaihtanut työnantajaa ja osa siirtyy varhaiseläkkeelle. Parisenkymmentä työntekijää menee työpaikan hakukurssille Dunin kustantamana. Dunilla on yhteensä lähes 5 000 työntekijää.

Päivitykset hoi!

Kemianteollisuuden ja usean muun toimialan kansainvälinen ay-federaatio ICEM kohautti vuonna 1996 tiedottamalla internetin avulla maailmanlaajuisesti Bridgestone-Firestonen työtaistelusta Yhdysvalloissa. Työläiset voittivat kamppailun osaksi internetillä hankitun julkisuuden ansiosta. Eräät maailman johtavat sanomalehdet kirjoittivat ICEM:stä, että järjestö on aloittanut internet-työllään kybersodan.

Lupauksia - ja pääomapiireissä huolestuneisuutta - herättänyt avaus on saanut jatkoa, mutta neljässä vuodessa Brysselissä päämajaansa pitävän järjestön "kybersota" on kuitenkin kehittynyt vaisusti. Esimerkiksi ICEM:n verkkojulkaisun etusivun Company Networks -painikkeen (yritysverkostot) takaa löytyy Bridgestone-Firestonen lisäksi vain monikansallinen kaivosyhtiö Rio Tinto, eikä kumpaakaan ole päivitetty lainkaan vuoden 1998 jälkeen.

Epäilemättä syynä on voimavarojen vähäisyys. Kaikkea ei voida kuitenkaan panna sen tiliin. Kysymys on myös voimavarojen jaosta. Kyseenalaista voimavarojen jakoa on sekin, että ICEM:n Aasian ja Tyynenmeren aluejärjestön verkkojulkaisusta ei löytynyt syyskuun puolivälissä muuta tekstiä kuin tämä: "Olemme pahoillamme, että sivujemme uudelleen avaaminen on myöhässä. Uudistetut sivut avataan huhtikuussa 2000. Kiitos!"