MAAILMALTA

AY-UUTISET MAAILMALTA

REAKTIO 9-2000


Euroopan liittojen tuki auttoi: Ay-liikkeelle voitto Yhdysvaltojen Imeryllä

Vuoden kova kampanjointi Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa toi ay-liikkeelle komean voiton keramiikka-alan monikansallisessa yrityksessä Imeryssä. Kamppailu koski ay-liikkeen asemaa yhtiön tuotantolaitoksilla Alabaman osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Tapahtumaketju alkoi siitä, että Imery kieltäytyi tunnustamasta paikallista ammattiosastoa neuvottelu- ja sopijaosapuoleksi Alabamassa sen jälkeen, kun se oli ostanut tehtaansa naapurista toisen, paljon suuremman laitoksen. Hankitun tehtaan työntekijät eivät olleet ammatillisesti järjestäytyneitä.

Ay-liikkeen kampanjan tavoitteena oli vakuuttaa Imeryn ostaman tehtaan työläiset järjestäytymisen edullisuudesta, vaikka työnantaja pelotteli sen ikävillä seurauksilla. Imeryn työntekijät Ranskassa, Belgiassa, Britanniassa ja Australiassa osallistuivat painostukseen.

Alan kansainvälinen ay-federaatio ICEM oli suorassa yhteydessä Imeryn konsernijohtoon Pariisissa. Toukokuussa ay-edustajat informoivat kiistasta Imeryn osakkeenomistajia yhtiökokouksessa. Ranskan suurimmat sanomalehdet kertoivat lukijoilleen tapauksesta, mikä aiheutti hämmennystä yhtiön johdossa. Tehokkaaksi osoittautui myös tuoreen aineiston jatkuva julkaiseminen kampanjaa varten perustetussa web-sivustossa. Niin ikään myönteisesti vaikutti suuren varainhoitoyhtiön Walden Asset Managementin rooli kamppailun aikana.

Toimitusjohtaja Patrick Kronin oli kovenneen painostuksen edessä luvattava, että Imeryn linjaan ei kuulu toiminta ay-liikettä vastaan.

Voiton sinetöi kesäkuussa Alabamassa järjestetty äänestys. Työntekijöiden enemmistö antoi tukensa ammattiosastolle, minkä seurauksena työnantaja on velvollinen tunnustamaan paikallisen ay-järjestön neuvottelu- ja sopijaosapuoleksi. Tes-neuvottelujen on määrä alkaa lähiaikoina.

 


Ruotsin Kemianliitto supistaa tukeaan Baltian ay-järjestöille

Ruotsin Kemianliitto auttoi koko 1990-luvun merkittävästi Baltian maiden ay-järjestöjä. Heinäkuussa liitto päätti supistaa tukeaan. "Baltian liitoista on tullut demokraattisia periaatteita noudattavia, vapaita järjestöjä. Niissä on oivallettu, miten ay-liikkeen on toimittava kapitalistisessa taloudessa", Ruotsin liiton puheenjohtaja Leif Ohlsson perustelee.

Koko ruotsalaiset eivät kuitenkaan lopeta apuaan Baltialle. Voimavaroja keskitetään Latvian ay-liikkeen tukemiseen. Ohlsson toteaa, että varojen ohjaaminen Itämeren toiselle rannalle ei ole pelkästään solidaarisuuden osoittamista. "Kyseessä on myös pohjoismaiden ay-liikkeiden oma etu, koska meille on tärkeätä estää töiden tekeminen kelvottomilla työehdoilla sekä Ruotsissa että oman alueemme ulkopuolella."

Työläismiljonäärejä
Astran lääketehtaalla

Astran lääketehtaalla Södertäljessä osa voitosta on jaettu työntekijöille jo kuusitoista vuotta. Ne, jotka ovat alusta lähtien pitäneet osuuksiaan varoja hallinnoivan säätiön tilillä, ovat nyt kruunumiljonäärejä (runsaat 700 000 markkaa). Työntekijöistä noin 40 kuuluu tähän ryhmään.

Ruotsin teollisuudessa harva yritys jakaa osan voitostaan työntekijöille, mutta viime aikoina yhä useampi yritys on omaksunut mallin. Ay-aktiivit eivät ole yksimielisiä asiasta. Eräät vastustajat perustelevat kantaansa arvelemalla, että voitonjakoon osallistuminen voi viedä huomiota palkkakehityksestä ja -kamppailusta.

Södertäljen Astran työntekijät kuuluvat Ruotsin matalapalkkaisiin.


Saksassa naisten
seminaari vaati
enemmän ja parempia osa-aikaispaikkoja

Saksassa ammattiliitto IG BCE:n naisten seminaari vaati teollisuuteen enemmän ja laadukkaampia osa-aikaisia työpaikkoja. Moni täyspäivätyötä tekevä nainen - ja myös mies - on elämäntilanteessa, johon osa-aikainen työ sopisi parhaiten. Lisäksi tuoreiden selvitysten mukaan yrityksissä on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia osa-aikatyön järjestämiseen.

Seminaariväen mielestä työntekijöillä tulee olla vähintään tietyissä elämäntilanteissa oikeus siirtyä osa-aikaiseen työhön sekä oikeus palata halutessaan täyspäivätyöhön. Lisäksi osa-aikaisia työpaikkoja pitää järjestää yritysorganisaatioiden kaikille tasoille ja kaikenlaisiin työtehtäviin.

Olennaista on myös se, että osa-aikaisia ei syrjitä palkkaryhmittelyssä ja että heillä on yhtä hyvät mahdollisuudet ylennyksiin ja jatkokoulutukseen kuin täyspäivätyötä tekevillä.

Ruotsin Pilkingtonilla
tuntuvat aloitepalkkiot

Verkkolehti Dagens Arbete  toteaa, että Pilkingtonin lasitehtaalla Landskronassa kannattaa olla kekseliäs. Kaksi kunnossapidon työntekijää palkittiin ennen kesälomia menetelmästä, jolla esineet ripustetaan polttouunissa niin, että työvaihe tuli aiempaa nopeammaksi. Molemmat miehet saivat 65.000 markkaa.

Landskronan Pilkingtonilla puolet aloitteista koituvasta taloudellisesta hyödystä jaetaan parannusten keksijöille.

Määräaikaiset työsuhteet kaksinkertaistuivat Ruotsissa

Määräaikaiset työsuhteet lisääntyivät 1990-luvulla Ruotsissa selvästi. Eniten niiden osuus kasvoi hotelli-, ravintola- ja liikealoilla sekä kuntasektorilla, mutta teollisuudessakin muutos oli jyrkkä. Kemianliiton toimialoilla määräaikaisten työsuhteiden osuus laajeni viidestä prosentista kymmeneen. Ammatillisen keskusjärjestön LO:n naisista 17 prosenttia ja miehistä 11 prosenttia oli vuoden alussa määräaikaisessa työsuhteessa.