Juhani Artto

AY-UUTISET MAAILMALTA

Reaktio 6-2000

Tuhansia kemiantyöläisiä
mukana Norjan suurlakossa

Norjassa alkoi toukokuun 3. päivänä yksityisen sektorin suurlakko. Ensimmäisessä vaiheessa työtaisteluun osallistuu 85.000 työntekijää, joista 5.000 on Norjan kemianliiton jäseniä. Lakkoa laajennetaan asteittain, elleivät työnantajat luovu yrityksestään jättää työläiset pelkille murusille talouden nousukauden hedelmistä.

Lakko johtuu tes-neuvottelujen umpikujasta. Välittäjän esityksen hylkäsi 64 prosenttia kantansa ilmaisseiden keskusjärjestö LO:n yksityisalojen liittojen jäsenistä.

Kemianliitossa työtaistelu-uhan piirissä olleista 79 prosenttia osallistui äänestykseen. Heistä 62 prosenttia valitsi välitysesityksen sijaan työtaistelun. Lasi- ja keramiikkatyöläisten enemmistö kannatti tarjouksen hyväksymistä, eikä ole alkuvaiheessa lakon piirissä, kuten eivät myöskään oppisopimuksella työskentelevät.

Osa työtaistelussa olevien alojen työehtosopimusten voimassaoloaika päättyi maaliskuun, osa huhtikuun lopussa. Suuryhtiö Norsk Hydron sopimus umpeutuu toukokuun lopussa.

Tes-lakko Turkin
kumiteollisuudessa

Turkissa 5.000 kumiteollisuuden työläistä aloitti Vapun edellä lakon. Uudesta työehtosopimuksesta on neuvoteltu marraskuusta lähtien pääsemättä yhteisymmärrykseen. Lakossa ovat muun muassa Goodyearin, Pirellin ja Bridgestonen työntekijät.

Työnantajat ovat tarjonneet 22 prosentin palkankorotusta vuoden alkupuoliskolla ja 6 prosenttia vuoden jälkipuoliskolla. Ensi vuoden korotuksen työnantajat haluavat sitoa Turkin liiran dollarikurssiin.

Ammattiliitto Lastik-Is pitää työnantajien esitystä kelvottomana, koska se ei ota kunnolla huomioon nopeasti etenevää inflaatiota. Viime vuonna inflaatio oli lähes 70 prosenttia.

 

Ruotsin pesuloiden
työläiset palkkakuopassa

Ruotsin pesuloiden työntekijöiden palkat ovat vaarallisen pienet, kommentoi ammattiliitto Industrifacket tuoreen toimiala-analyysin tuloksia. Alan 2.700 työntekijän keski-ikä on 43 vuotta, mikä on kolme vuotta yli muun teollisuuden keskiarvon. Viidessä vuodessa neljännes pesulatyöläisistä siirtyy eläkkeelle.

Industrifacket epäilee, että pesulat eivät pärjää lähivuosina työvoiman tarjonnan vähetessä, ellei työntekijöiden palkkoihin tehdä tasokorotusta.

Selvityksen mukaan pesulat maksavat työntekijöilleen keskimäärin 60 markkaa tunnissa, mikä on toistakymmentä markkaa alle teollisuuden keskiarvon.

Liitto aikoo irtisanoa alan voimassa olevan työehtosopimuksen elokuussa, elleivät työnantajat reagoi uusiin palkkatietoihin ymmärtäväisesti.

Lääkefirma Novartis
rettelöi Etelä-Koreassa

Maailman suurimpiin kuuluvan lääkkeiden valmistajan Novartiksen tytäryhtiö NAK temppuilee Etelä-Koreassa ay-oikeuksia vastaan. Viime syksynä se kieltäytyi neuvottelemasta työehtosopimuksesta kemian- ja tekstiilityöläisten liiton KCTF:n yrityskohtaisen ammattiosaston kanssa ja siirsi kaikki ay-aktiivit syrjäisiin sivutoimipaikkoihin. NAK myös painosti 20 työntekijää eroamaan ammattiosastosta.

Tapahtumat johtivat lakkoon maaliskuussa. Sen tuloksena NAK taipui yrityskohtaisiin tes-neuvotteluihin kansallisen ammattiliiton KCTF:n kanssa.

Neuvotteluissa NAK kuitenkin jatkoi rettelöintiään. Se tarjosi työehtoja, jotka olivat huonommat kuin yhtiön ennen lakkoa esittämät.

NAK rikkoo eteläkorealaista perinnettä myös palkkaamalla työntekijöitä ensisijaisesti vain määräaikaisiin työsuhteisiin. Kaksi kolmannesta yhtiön 200 työntekijästä on määräaikaisia.

Irtisanomisesta
350.000 markkaa

Skövdessä Ruotsissa Paroc Rockwool vuorivillatehtaan työntekijä Matti Prinkkilä on saanut 350.000 markan korvauksen väärin perustein tehdystä irtisanomisesta. Työnantaja irtisanoi 35 vuotta yritystä palvelleen Prinkkilän syyttäen häntä auton pysäköinnistä tehdasalueelle ja niskuroinnista yrityksen työaikamääräyksiä vastaan.

Ammattiliitto Industrifacket uhkasi Paroc Rockwoolia työtuomioistuimella, mutta osapuolet sopivat korvauksesta ennen oikeuskäsittelyä. Prinkkilä sanoo olevansa ratkaisuun tyytyväinen.

Perstorp sijoitusyhtiölle

Sijoitusyhtiö Industri Kapital on ostanut Ruotsissa 5.400 työntekijän kemianyhtiön Perstorpin. Muutama vuosi sitten Industri Kapital hankki hallintaansa merkittävän osan Nesteen kemianteollisuudesta. Sijoitusyhtiö pyrkii tulemaan myös norjalaisen Dynon omistajaksi.

Perstorpin kauppa vaatii EU:n komission hyväksynnän. Kauppa peruuntuu, jos käsittelyssä todetaan, että Perstorpin osto antaa Industri Kapitalille liian suuren vaikutusvallan pohjoismaisilla kemianmarkkinoilla.

Perstorpin hallituksen jäsen ja ammattiosaston puheenjohtaja Bo Berggren suhtautuu omistajanvaihdokseen varovaisesti. Hän epäilee, että sijoitusyhtiötä kiinnostaa vain taloudellinen tulos ja että sillä ei ole herkkyyttä muille asioille.

"Sijoitusyhtiöt jalostavat pääomaa jalostamatta ihmisiä ja tekniikkaa", Berggren sanoo.