REAKTIO 4-2000

KEMIANUUTISET
...MAAILMALTA

Juhani Artto

Kumiteollisuuteen
työllisyyttä kohentava sopimus Saksassa

Saksan kumiteollisuuden työmarkkinaosapuolet ovat solmineet uuden työehtosopimuksen, joka tähtää alan työllisyyden parantamiseen. Ensi vuoden lokakuun loppuun asti voimassa oleva sopimus koskee 30.000 työntekijää.

Sopimus antaa 55 vuotta täyttäneelle työntekijälle oikeuden siirtyä osa-aikaeläkkeelle niin, että työaika puolittuu ja ansiotulo on vähintään 85 prosenttia viimeisen täyden työajan nettopalkasta. Kolmivuoroa tekeville ansiotakuun vastaava prosenttiluku on 95.

Lisäksi sopimuksen mukaan perustetaan osapuolten yhteisesti hallinnoima työllistämisrahasto. Sen tuen turvin 60 vuotta täyttäneet voivat siirtyä eläkkeelle samoin nettoeduin kuin lain mukaan 65-vuotiaina eläkkeelle siirtyvät.

Eläkejärjestelyt soveltavat Saksan hallituksen ja työmarkkinaosapuolten yhteisesti hahmottelemaa "työn liitto" -politiikkaa.

Maan läntisissä osavaltioissa palkkoja nostetaan lokakuun alussa 2,9 prosenttia. Itäisten osavaltioiden palkat nousevat 3,2 prosenttia vuoden 2001 maaliskuun alussa. Palkankorotuksista 0,4 prosenttiyksikköä ohjataan työllistämisrahaston käyttöön.

Kumityöläiset kuuluvat ammattiliitto IG BCE:hen, johon ovat järjestäytyneet myös kemian-, kaivos- ja paperiteollisuuden sekä energiasektorin työläiset.

Goodyear
mielivaltaisena Guatemalassa

Autonrenkaiden valmistaja Goodyear on irtisanonut Guatemalassa mielivaltaisesti 48 työläistä ja lopettanut kahden ammattiliiton johtoelimiin kuuluvan työntekijän työsuhteen. Kansainvälinen ay-federaatio ICEM vaatii yhtymän johtoa selvittämään asian ja huolehtimaan, että Guatemalan yksikössä palataan Goodyearin maailmanlaajuisten normien mukaiseen toimintaan.

Guatemalassa Goodyearin johto on uhannut sulkea koko tehtaan, elleivät työläiset suostu "joustavuutta" lisääviin myönnytyksiin. Guatemalalaisten kumityöläisten liitto STGINSA luonnehtii työnantajan tarjousta orjasopimukseksi.

Goodyearin yhdysvaltalaisten työläisten ammattiliitto USWA varoittaa yhtiötä, että tylyt otteet Guatemalassa heikentävät neuvotteluilmapiiriä Yhdysvalloissa.

Goodyearin ay-järjestöt ovat muodostaneet ICEM:n avulla kansainvälisen yhteysverkoston.

Lyhyempi työaika
tärkeätä Ruotsissa

Helmikuun lopulla yli 60 prosenttia Industrifacketin kongressin osanottajista piti työajan lyhentämistä "hyvin tärkeänä", kolmannes "melko tärkeänä". Puolet kannatti etenemistä asiassa lainsäädäntötietä, puolet sopimusteitse.

Ruotsin liittymistä Euroopan rahaliittoon EMU:un kannatti 40 prosenttia osanottajista. Sitä vastusti vajaa kolmannes. Loput 28 prosenttia ei ollut määritellyt kantaansa.

Industrifacketin yhdessä kolmen muun liiton kanssa julkaisema jäsenlehti Dagens Arbete sai osanottajilta mainion arvosanan. Lehden verkkoversiota (www.dagensarbete.se) 62 prosenttia kongressin osanottajista lukee vähintään joitakin kertoja kuukaudessa. Vain kolme prosenttia lukee sitä päivittäin, vajaa viidennes viikottain.

Lääketehtailla
röyhkeä hintapolitiikka Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa ammattiliittojen tukema Eläkeläisten kansallinen neuvosto on tuottanut selvityksen, joka paljastaa, kuinka lääkealan yritykset rosvoavat korkeilla hinnoillaan vanhuksia. Sen tekevät mahdolliseksi tuontirajoitukset, jotka suojelevat lääkkeiden kehittäjien asemia markkinoilla.

Raportin mukaan moni yhdysvaltalainen lääke maksaa naapurimaissa Kanadassa ja Meksikossa alle puolet Yhdysvaltojen tasosta. Luukadosta kärsivien lääke Fosamax on Yhdysvalloissa yli kolme kertaa kalliimpaa kuin Kanadassa ja Meksikossa.

Eläkeläisten kansallinen neuvosto syyttää kieroontuneesta tilanteesta yritysten lisäksi poliitikkoja, joiden vaalikampanjoita lääkealan yritykset tukevat massiivisesti.

Moni karkeasti ylihinnoiteltu lääke on kehitetty Yhdysvaltojen liittovaltion rahoitusavun turvin.

Naisia halutaan lisää
ay-liikkeen johtoelimiin

Ruotsin ay-järjestöt ovat pitkään toimineet miesten ja naisten tasa-arvon puolesta, mutta ongelmia on vielä liikkeen sisälläkin. Naisten osuus varsinkin liittojen ylemmissä johtoelimissä on pienempi kuin jäsenkunnassa.

Ammatillinen keskusjärjestö koettaa nyt oikaista tilannetta kehittämällä maanlaajuista verkostoa naisista, jotka ovat kansallisella ja piiritasolla mukana johtoelinten työssä.

Industrifacketin vakuutusasiamies Rosalie Andersson pitää aloitetta myönteisenä, mutta hän epäilee, että kiireistä joukkoa voi olla vaikeata saada kokoontumaan yhteisiin tapaamisiin. Andersson sanoo ymmärtävänsä, miksi pienten lasten äidit eivät ole halukkaita etenemään johtotehtäviin, mutta varttuneemmilta naisilta hän odottaa myönteistä suhtautumista.

Industrifacketin jäsenistä 40 prosenttia on naisia, mutta johtotehtävissä naisten osuus on vain 23 prosenttia. Liiton lehdistösihteeri Margaretha Holmqvist pitää hyvänä, että tilanne koetaan ongelmalliseksi ja että siitä edes keskustellaan.

Ruotsin liitolle
rasisminvastainen rahasto

Ruotsissa Kemianliiton veljesjärjestö Industrifacket on perustanut rahaston, joka tukee rasisminvastaista toimintaa työpaikoilla. Liitto lahjoitti rahaston alkupääomaksi 70.000 markkaa ja kehottaa ammattiosastoja tulemaan mukaan 7.000 markan lahjoituksilla.

Viime syksynä uusnatsit murhasivat liikealan tukholmalaisen ay-aktiivin Björn Söderbergin. "Se herätti meidät", Industrifacketin lehdistösihteeri Margaretha Holmqvist toteaa verkkolehti Dagens Arbetessa.