REAKTIO 2-2000

KEMIANUUTISET
...MAAILMALTA

Juhani Artto

Työläisten oikeuksia
laajennettava fuusioissa

Ranskan kemian- ja energiatyöläisten liitto FCE-CFDT vaatii työläisille nykyistä enemmän sananvaltaa yritysten fuusioissa. Ajankohtaiseksi asian on tehnyt kahden jättiyhtiön TotalFinan ja Elfin yhdistymishanke, jota EU:n kilpailuviranomaiset alkoivat käsitellä tammikuussa. Yhtiöiden piirissä toimivien ay-järjestöjen edustajat tapasivat EU:n kilpailuviranomaisia tammikuun lopulla.

TotalFinan ja Elfin palveluksessa on yhteensä 150.000 työntekijää. Ay-järjestöissä pelätään, että yhdistyminen johtaa työpaikkojen massiiviseen lopettamiseen. Yhtiöt ovat salanneet ay-järjestöiltä yhdistymisen yksityiskohtaiset suunnitelmat.

Järjestäytymiskampanja
monikansallisessa Imeryssä

Yhdysvaltalaiset ja belgialaiset ay-järjestöt aloittivat tammikuun lopulla kampanjan, joka tähtää ay-liikkeen tunnustamiseen monikansallisen Imeryn tehtailla Yhdysvalloissa. Yritys valmistaa muun muassa pigmenttejä ja keramiikka-alan tuotteita.

Vajaa neljännes Imeryn osakkeista on belgialaisen Freren perheen hallussa. Päämaja on Ranskassa ja ranskalaiset ay-järjestöt ovat ilmaisseet kampanjalle täyden tukensa.

Imeryn toiminta Yhdysvalloissa on tökeröä. Se on värvännyt pahamaineisen A-teamin estämään työläisten järjestäytymistä. Sen menetelmiin kuuluu näyttää työläisille pakollisessa esityksessä videofilmi, jossa ay-liike samaistetaan mafiaan.

Ay-järjestöt painostavat Imeryä maailmanlaajuisella web-informaatiolla (www.imerys-workers.org). Kansainvälinen ay-federaatio ICEM on saanut toimintamuodosta viime vuosina rohkaisevia tuloksia.

 

 

Eläkerahoja saamatta:
Kanadassa sadat työläiset
sairastuivat lasikuitutehtaalla

Kanadassa ammattiliitto CEP vaatii 37 miljoonaa markkaa eläkerahoja 500 työläiselle, jotka kärsivät Owens Corning -lasikuitutehtaan myrkkyjen aiheuttamista taudeista. Niitä ei ole kuitenkaan todettu ammattiperäisiksi.

Asian käsittelyn vauhdittamiseksi kanadalaiset ovat koonneet työläisten todistajalausuntoihin perustuvan raportin.

Liiton varapuheenjohtaja Cec Makowski toteaa, että yritys pyöritti ensin likaista tehdasta ja pelaa nyt likaista peliä henkilökunnan eläkerahastossa, jonne on kertynyt 15 vuodessa huomattava varallisuus.

Muovituotetehdas suljetaan Gööteporissa - työpaikkansa menettää 150 työntekijää

Volvon ja Saabin muoviosia tuottavan Collins & Aikmanin tehdas Gööteporissa lopetetaan. Kemianliiton ammattiosaston puheenjohtaja Sten Olsson arvelee ratkaisun syyksi kovan kilpailun autoteollisuuden alihankinnoista. Työpaikkansa menettää 150 työntekijää.

Yhdysvaltalaisella Collins & Aikmanilla on toimintaa 50 maassa ympäri maailmaa. Yhtiö osti tehtaan ja kolme muuta ruotsalaista tuotantolaitosta kolme vuotta sitten maksaen niistä 800 miljoonaa markkaa. Högsäterin tehtaalla 35 työntekijää on saanut irtisanomisvaroituksen.

Tapauksista on tietoa verkkouutislehti Dagens Arbetessa.

Eläkerahastosta kiista
norjalaisella muovitehtaalla

Järjestäytymätön työnantaja aiheutti Norjan Sellebakkissa useita viikkoja kestäneen lakon. OM-BE Plast toimii muovialalla. Kiista koski eläkkeiden rahoitustapaa, josta alan työehtosopimus velvoittaa sopimaan paikallisesti.

Lakon aikana työnantaja yritti jatkaa tuotantoa värväämällä ammattitaidottomia henkilöitä tehtäviin, joissa vaaditaan kovaa ammattitaitoa.

Neuvottelut eivät edenneet ennen kuin alan yrittäjäjärjestö PIL ja Kemianliitto NKIF ryhtyivät välittämään kiistaa.

Rahat lahjuksiin
vai palkkoihin?

Virkamiehille maksetut lahjukset ja turvayhtiöiden isot laskut heikentävät vakavasti yritysten palkanmaksukykyä, indonesialainen Jakarta Post raportoi hiljattain. Jutun mukaan vähimmäispalkkaa voitaisiin korottaa 30 prosenttia, ellei yrityksillä olisi näitä "näkymättömiä kuluja".

Ammattiliitto FSPSI vaatii vähimmäispalkkoihin 50 prosentin korotusta. Työministeri Bomer Pasaribu pitää 20-45 prosentin korotusta mahdollisena. Jalkineteollisuuden työnantajaliitto torjuu korotusesitykset ja valittaa, että alan käyttöaste on laskenut 60-70 prosenttiin.

Ruotsissa tuotanto kasvaa
- työpaikkojen määrä
ei nouse

Ruotsin työvoimaviranomaiset ennustavat, että teollisuudessa perustetaan tänä vuonna 52.000 uutta työpaikkaa. Ne keskittyvät kuitenkin voimakkaasti informaatioteknologian alalle.

Kemianteollisuuden tilauskanta on hyvä, mutta yritykset eivät aio lisätä työntekijöidensä määrää. Kumi- ja muoviteollisuudessa tuotanto kasvaa merkittävästi, mutta henkilökunnan laajennoksia ei ole suunnitteilla.

Isosyaniitista ammattitauti

Orreforsin lasitehtaalla Smoolannissa isosyaniitti on aiheuttanut 62-vuotiaalle miehelle kroonisen astman. Tapaus hyväksyttiin ammattitaudiksi, ja työläinen on nyt täysillä eduilla varhaiseläkkeellä.

Asiantuntijat löysivät kuljetusalustojen valmistuspisteestä seitsemää eri isosyaniittia. Vaara aiheutui raaka-aineena käytetystä lasikuidusta. Myrkkypäästöjen paljastuttua se korvattiin muilla aineilla.

Ruotsin Kemianliiton vakuutusasiamies Rosalie Andersson on tyytyväinen tapaan, jolla työnantaja ratkaisi ongelmat.