logo.gif (21112 bytes)

Etusivu



Näin luet tunnuslukuja
(01.03.2005)

Liikevaihto on toiminnan laajuuden mittari. Liikevaihto saadaan, kun myyntituotoista vähennetään alennukset, luottotappiot ja välilliset verot, kuten alv ja muut mahdolliset oikaisuerät.

Liikevoittoprosentti kertoo kuinka monta senttia jokaisesta liikevaihtoeurosta on jäljellä, kun muuttuvat ja kiinteät kulut sekä poistot ja arvonmuutokset on vähennetty pois.

Nettorahoituslulut muodostuvat yrityksen rahoituserien korkotuotoista ja -menoista sekä muista rahoituksen eristä. Mikäli luku on miinuksella, merkitsee sitä, että yritys saa enemmän korko- ja muita rahoitustuottoja kuin maksaa vastaavia kuluja.

Tilikauden voitto näyttää mitä tuloslaskelman viimeisellä rivillä on jäljellä. Tätä ennen on huomioitu varsinaisen toiminnan kulut, poistot, rahoitus, satunnaiset erät ja lähinnä verotukseen liittyvät tulosjärjestelyt sekä verot.

Maksuvalmius (QR) saadaan selville jakamalla yrityksen rahoitusomaisuus vuoden aikana erääntyvillä veloilla. Luku yksi tarkoittaa, että yritys voisi maksaa vuoden alun rahoitusomaisuudella kyseiset velkansa, jolloin maksuvalmius on tyydyttävä.

Vakavaraisuusprosentti osoittaa sen, kuinka monta senttiä taseen eurosta on yrityksen omilla varoilla hankittua, loppu on rahoitettu velalla.

Velat/liikevaihto (%) kertoo velkojen suhteen liikevaihtoon. Mitä suurempi suhde on, sitä suurempi ja painavampi on velkataakka.

Työn hyötysuhde on yrityksessä tehty arvonlisäys (käyttökate+vuokrat+henkilöstökulut) jaetaan henkilöstökuluilla. Luku osoittaa kuin paljon tehdystä arvonlisäyksestä jää henkilöstökulujen jälkeen muuhun käyttöön. Luku 1,52 tarkoittaa sitä, että henkilöstö saa arvonlisäyksestä euron ja yritykselle jää 52 senttiä. Jos tuottavuus nousee ja luku pysyy samana, niin kokonaisuudessaan molemmat saavat enemmän.

Henkilöstö tarkoittaa keskimääräistä lukumäärää vuoden aikana.

Eurot ja sentit otettiin käyttöön 1. tammikuuta 2002. Sitä aiempia aikoja käsittelevissä jutuissa rahayksikköinä toimivat markka ja penni.