logo.gif (21112 bytes)

Etusivu



Aamulehti-Yhtymä vakaalla uralla

Helsinki (Kirjatyö 1998 - Arto Suninen) Ennen ryhtymistään yhdessä MTV-Yhtymän kanssa Alma Mediaksi teki Aamulehti-Yhtymä historiansa parhaan tuloksen. Tämä tapahtui ainakin jo toisen kerran peräkkäin. Erona vuoteen 1996 on se, että nyt henkilöstörahastokin sai viimein jotain. Sen osuus oli viime vuodelta 10,1 miljoonaa markkaa. Muuten henkilöstö tuntuu kutistuneen marginaaliseksi asiaksi massiivisessa vuosikertomuksessa, jossa on käsitelty runsaasti Alma Median syntykehitykseen liittyviä asiota. Lisäksi kertomuksessa on sekä Aamulehti-Yhtymän että MTV-Yhtymän tilinpäätökset.

Alpressin liikevaihto yli miljardin markan

Suurimman osan yhtymän voitosta teki lehtiin keskittynyt Alpress-konserni. Se julkaisee 20 lehteä, joista 15 on paikallis- tai ilmaisjakelulehtiä.

Alpressin liikevaihto oli 1.014 miljoonaa markkaa, jossa oli yli sadan miljoonan lisäys edellisestä vuodesta. Puolet liikevaihdon kasvusta tuli Satakunnan Kirjateollisuuden lehtien liittämisestä mukaan.

Liikevoittoa Alpress teki viime vuonna 130 miljoonaa markkaa. Kannattavuuttaan paransivat varsinkin Aamulehti, Iltalehti ja Satakunnan Kansa. Koko Alpressin kannattavuuden otsikoidaan olevan uudella tasolla.

Aamulehti teki yksinään liikevaihtoa 325 miljoonaa markkaa ja lehden levikki oli pitkästä aikaa nousussa. Samalla kun tuotot kasvoivat, niin kustannukset alenivat. Eniten laskivat painatus- ja henkilöstökustannukset.

Iltalehden liikevaihto oli 225 miljoonaa markkaa. Kuluvana keväänä Iltalehti muuttui tabloidiltaan Ilta-Sanomien kokoiseksi. Uuden kokoisesta arkipainoksesta painetaan kaksi kolmannesta Alprintin painoissa ja yksi kolmannes Jyväskylässä Keskisuomalainen Oy:n painossa.

Kauppalehden liikevaihdoksi tuli 202 miljoonaa markkaa. Uuden kilpailijan tulo ei viime vuonna kertomuksen mukaan vaikuttanut Kauppalehden toimintaan eikä tulokseen.

Myös Porin suunnalla levikki nousi pitkästä aikaa ja Satakunnan Kansa pääsi 109 miljoonaan markkaan.

Alprint konsernin liikevaihto jakaantuu melko tasan Sanomalehtipainojen ja Aikakauslehtipainojen välillä. Yhteensä ne saivat aikaan 888 miljoonan markan liikevaihdon. Se puolestaan rakentui niin, että yhden kolmanneksen toivat kukin seuraavista: vienti, Aamulehti-Yhtymä ja kotimaa. Alprintin voluumi kasvoi enemmän kuin liikevaihto, jonka nousua hillitsi paperin aleneva hintakehitys.

Viime vuonna Alprintistä lähti Oulaisten paino, joka myytiin toimivalle johdolle. Konserniin tuli lisää kapasiteettia Porista.

Tämän vuoden tuloksen odotetaan Alprintin osalta pienenevän.

Aamulehti-Yhtymä on keskittänyt uuden median Alexpressiin, joka keskittyy paikallisradio toimintaan. Sen tulos oli edelleen tappiollinen. Mukaan yhtiöön on laitettu verkkoliiketoiminta. Uuden median kehityshankkeisiin Aamulehti-Yhtymä panostaa 16 miljoonaa markkaa vuodessa.

Viime vuonna Aamulehti-Yhtymä myi Aldatan. Se meni uudelle Alcap Oy:lle, josta yhtymän omistuksessa on 28 prosenttia. Yhtymä sai kaupasta 59 miljoonan markan voiton.

Investoinnit yli 500 miljoonaa markkaa

Liikevaihtoaan koko Aamulehti-Yhtymä kykeni kasvattamaan vain hieman. Se päätyi 1.652 miljoonaan markkaan. Kaikki kulut pysyivät suunnilleen ennallaan, jolloin käyttökateprosenttikin oli tuttu 19. Markkoina käyttökate oli melkein 320 miljoonaa.

Yhtymä on saanut rahoituksensa hyvin hallintaan, sillä viime vuonna kului korkoihin enää vajaat 20 miljonaa markkaa, vaikka velkoja vuoden 1997 alussa oli noin 900 miljoonaa markkaa.

Satunnaiset tuotot myyntivoitoista nostivat voiton yli 200 miljoonaan markkaan. Verottaja ja vähemmistöomistajat ottivat osansa ja viimeiselle riville jäi 162 miljoonaa markkaa.

Hurjat investoinnit nostivat taseen loppusummaa yli kolmella sadalla miljoonalla markalla. Suurimmat investoinnit tehtiin osakkeisiin, jotka kasvoivat 180 miljoonasta markasta liki 630 miljoonaan markkaan. Kasvu johtuu 420 miljoonan markan panostuksesta ruotsalaisen TV4 AB:n osakkeisiin. Tämän jälkeen Aamulehti-Yhtymän omistusosuus yhtiöstä on 18,4 prosenttia. Pohjolan Sanomat Oy:n osakkeisiin käytettiin 13 miljoonaa markkaa.

Investoinnit romahduttivat maksuvalmiuden tunnusluvun melkoisen heikoksi, kun se oli 0,33. Historiallinen tuloskaan ei nostanut vakavaraisuutta kuin yhdellä prosenttiyksiköllä, koska velat nousivat yli miljardin markan. Tästä oli korollista velkaa 736 miljoonaa markkaa. Velan keskikorko oli neljä prosenttia. Velkojen osuus liikevaihdosta nousi 56 prosentista 65 prosentiin.
.

Investoinnit jatkuvat

Talouselämä -lehden kannessa toimitusjohtaja Matti Packalénin kuva on otsikoitu "Kasvuun yritysostoin". Lehden haastattelussa mainitaan suomalaisen maakuntalehdistön keskittyvän 3-4 ryhmittymään. Niistä Packalén mainitsee Alman, Sanoma Osakeyhtiön ja Keskisuomalaisen.

Eräs jatkoinvestoinnin kohde saattaa olla Rauman seutu, jonka valloittamiseen porilaisilla on maksuvalmiutta ja kannattavuutta.

Suomalaiseen lehdistöön on ulkomaalaisillakin jotain otetta, kun Aamulehti-Yhtymästä heillä on 29 prosentin omistusosuus.

Aamulehti-Yhtymä (konserni)

     1996    1997
Liikevaihto (mmk)   1.623,4   1.652,0
Käyttökate (%)        19,3        19,4
Nettorahoituskulut (mmk)        25,3        14,4
Tilikauden voitto (mmk)      110,8       162,7
Maksuvalmius, Quick ratio          0,60           0,33
Vakavaraisuusaste (%)        44         45
Velat/liikevaihto (%)    
Työn hyötysuhde           1,61           1,62
Henkilöstö    3.107    3.029