logo.gif (21112 bytes)

Etusivu



TS-yhtymän nousu jatkuu

Helsinki (Kirjatyö 1997 - Arto Suninen) Huolimatta vuosia jatkuneesta yritysrakenteen muokkauksesta, on TS-Yhtymän konsernissa 26 eri yhtiötä. Suurimpana niistä säilyi viime vuonna TS-Yhtymä Oy eli emo, tosin niukasti. Niskaan puhalsi vastikään muodostettu Hansaprint Oy. Sen liikevaihto oli hieman yli 300 miljoonaa markkaa, kun emo kykeni 335 miljoonaan. Hansaprint syntyi, kun siihen liitettiin Luettelopaino, Serioffset-yksiköt ja SASApaino.

Näistä selvästi pienempi oli Polytypos Oy 124 miljoonan markan liikevaihdolla. Tämän yhtiön tulevaisuutta valmisteltiin sillä, että Hansaprint Oy tuli sen omistajaksi vajaan 17 prosentin osuudella.

Neljänneksi suurin yhtiöistä oli Tietojakelu Oy. Sen kohtalosta tehtiin esisopimus Suomen Posti Oy:n kanssa tämän vuoden tammikuussa. Samalla TS-Yhtymästä lähtee ainoa YT-neuvottelukunta, jossa naiset ovat enemmistönä.

Viidenneksi suurimmaksi ylti Salon Seudun Sanomat Oy. Sen konserni teki liikevaihtoa 61 miljoonaa markkaa, joka oli tavoitteita suurempi. SSS-konsernilla on erittäin hyvä käyttökate, joka prosentteina oli 27. Konsernin vakavaraisuusaste ylitti 70 prosenttia.

Muista, yli kahdestakymmenestä, yhtiöistä vain Uudenkaupungin Kirjapaino Oy:n liikevaihto ylitti 10 miljoonan markan rajan.


Joka suhteessa entistä parempi konserni

Sinnikkäästi puurtaen TS-Yhtymän konserni on lukujaan parannellut. Viime vuonna nousivat liikevaihto, käyttökate, käyttökateprosentti, tilikauden voitto, maksuvalmius (QR), vakavaraisuus ja työn hyötysuhde.

Samalla korkokustannukset pienenivät. Samoin kävi kokonaisveloille. Ne alenivat viitisenkymmentä miljoonaa markkaa.

Heikkona taseessa säilyi vieläkin oma pääoma. Siitä vapaa oma pääoma oli edelleen miinuksella. Samoin taseessa on yhä poistamatttomia, ylimääräisesti tulosta heikentäviä eriä.

Ilman poistoja konserniaktiivasta ja sijoituksista, olisi tilikauden tulos petrannut 22 miljoonaa markkaa. Konsernin tulosta tulivat parantamaan kuitenkin kiinteistön myyntivoitto ja Nordic Age Oy:n liiketoiminnan myynti. Niistä saatiin satunnaisia tuottoja 14 miljoonaa markkaa.

Suhteellisesti suuri muutos tapahtui konsernin rahojen ja pankkisaamisten kasvussa. Viime vuoden lopussa niitä oli 95 miljoonaa markkaa, kun vuotta aiemmin saatiin tyytyä 43 miljoonaan markkaan. Johonkin varoja tarvitaan.

Konserni toimi entistä keskeisemmin kotimaassa, josta tuli 763 miljoonaa markkaa liikevaihtoa. Toinen kasvava alue oli Länsi-Eurooppa. Liikevaihto aleni muissa pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä.


Emon liikevaihto myllerrettiin

TS-Yhtymän konsernin osalta liikevaihto on liki vertailukelpoinen aikaisempaan. Sen sijaan emon liikevaihto putosi parilla sadalla miljoonalla markalla. Tämä oli seurausta konsernirakenteen muutoksesta, jossa emon liiketoimintaa siirtyi tyttärille.

Huolimatta liikevaihdon pudotuksesta, kykeni emoyhtiökin parantamaan suhteellisesti talouttaan, eli kehitys oli yhtäläistä koko konsernin kanssa.

Sen verran emo valtaansa käytti, että otti Salon Seudun Sanomat Oy:ltä kuuden miljoonan markan konserniavustuksen. Hansaprintiltä otettiin 30 miljoonaa markkaa, ja jopa Tietojakelulta kaksi miljoonaa. Lisäksi emolla oli saamista konserniyhtiöiltä 22 miljoonaa markkaa.


Vuonna 1999 TS-Yhtymä yllättää

Koko 1990-luvun TS-Yhtymän varsinainen toiminta on ollut erittäin kannattavaa. Käyttökatteet ovat olleet hyviä. Sen kerrotaan johtuvat hyvistä tuotteista ja tyytyväisistä asiakkaista.

Nyt varjot taseesta alkavat väistyä. Ylimääräistä poistettavaa riittää pariksi vuodeksi tulosta painamaan. Kun ne loppuvat, tapahtuu samalla velkojen huomattava aleneminen. TS-Yhtymä lähestyy tavallaan tilannetta, jossa useat eri tekijät saavat aikaan momentin. Se tulee parantamaan huomattavasti yhtymän taloudellista tilaa. Mikäli TS-Yhtymä olisi pörssissä, sen osakkeiden ostaminen kannattaisi juuri nyt. Parin vuoden päästä niiden hinta olisi huomattavasti korkeampi, kun yhtymän arvo ja maine kasvavat.

 
TS-yhtymä (konserni)

     1995    1996
Liikevaihto (mmk)      831,7      840,4
Käyttökate (mmk)      132,4      150,2
Käyttökate (%)        16        18
Nettorahoituskulut        35,3        21,6
Tilikauden voitto (mmk)        15,1        51,7
Quick ratio          0,6          1,0
Vakavaraisuusaste (%)        21        27
Työn hyötysuhde          1,46          1,52
Henkilöstö      1.589