logo.gif (21112 bytes)

Etusivu



Stockmann muutti strategiaansa:
Pienistä Akateemisista Suomalaisia

Kirjakauppalehti (7-1997 - Juhani Artto) Miksi Stockmann muutti kirjakauppa-alan strategiaansa ja luopui myymälöistään Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Oulussa ja Vaasassa? Oliko aloitteentekijänä Akateeminen vain Suomalainen?

Stockmannin varatoimitusjohtajan Hannu Penttilän vastauksesta voi päätellä, että liiketoiminnan vaisuus kuudella korkeakoulupaikkakunnalla kypsytti valmiuden vaihtaa strategista suuntaa ja keskittyä Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle ja Turkuun.

"Myyntiratkaisu syntyi nopeasti sen jälkeen, kun oli löytynyt ostaja, joka oli omista lähtökohdistaan valmis maksamaan kunnollisen kauppahinnan."

Osapuolet eivät anna julkisuuteen kauppasummaa, mutta Penttilän mukaan Stockmann hankki ratkaisulla huomattavasti enemmän kuin se olisi ansainnut pitkällä aikavälillä pitämällä kuusi myymälää omissa käsissään.

"Saimme niistä täydet kompensaatiot", Penttilä vakuuttaa.

"Olemme luopuneet ajatuksesta rakentaa maakuntiin kirjakauppaketju oikein isona."

Penttilä toteaa, että ratkaisuun eivät johtaneet Stockmannin rahoitukselliset tarpeet, vaikka yhtiö toteuttaa laajaa investointiohjelmaa.

Hän uskoo, että Akateemisen Kirjakaupan jäljellä olevien yksiköiden kilpailulliset asemat pysyvät hyvinä ja että kirjakauppatoiminnan keskittäminen tavaratalopaikkakunnille tarjoaa synergiaetuja.

 
Idea ei ollut uusi

Stockmannin kanssa tekemänsä kaupan jälkeen Suomalaisella Kirjakaupalla on 57 myymälää, reilut 600 työntekijää sekä runsaan 600 miljoonan markan liikevaihdollaan noin neljänneksen markkinaosuus kirjakauppatuotteiden 2,5 miljardin markan vähittäiskaupasta.

"Markkinaosuutta kuvaava prosenttiluku ei ole kuitenkaan kiinnostavin", toteaa Hannu Syrjänen, Suomalaisen Kirjakaupan omistajayhtiön Rautakirjan varatoimitusjohtaja.

"Rakennamme valtakunnallista kirjakauppaketjua ja uusimmat hankintamme ovat johdonmukaisia liikkeitä strategiamme toteuttamisessa."

"Joka oston jälkeen ketju on entistä valmiimpi."

Idea Akateemisen myymälöiden ostamisesta ei Syrjäsen mukaan ole uusi, vaikka omistajavaihdokseen johtaneet neuvottelut eivät kestäneet kauan.

"Tällaista ajatusta on heitelty aika pitkään, että me voisimme keskittyä kirjakauppabisnekseen ja Stockmann tavaratalobisnekseen. Ehkä kuitenkin enemmän puolileikillään."

"Jostain syystä strategiset palikat alkoivat nyt loksahdella paikoilleen."

 
Suomalainen harppoo

Syrjäsen mukaan kaupanteon käynnisti Stockmannin yhteydenotto, jossa Stockmann pyysi kilpailijaansa harkitsemaan kiinnostustaan kuuteen myymälään, jos Stockmann valitsee niistä luopumisen strategian.

"Ehkä heillä oli käsittelyssä useita vaihtoehtoja."

"Stockmannin tahtotila muodostui heidän hallituksessaan torstaina 2.10 ja kauppa julkistettiin torstaina 9.10. Tässä välissä hieroimme kauppasopimuksen."

Syrjänen kiistää, että Suomalainen Kirjakauppa havittelisi haltuunsa myös Akateemisen Kirjakaupan suuria myymälöitä.

Myymäläostot ovat laajentaneet Suomalaista Kirjakauppaa nopeasti. Vuonna 1995 sen liikevaihto oli 420 mmk:a, viime vuonna 510 mmk:a ja tänä vuonna arviolta 550 mmk:a. Tammikuussa ketjuun liitettävien Akateemisen myymälöiden liikevaihto oli viime vuonna 67 mmk:a.

Syrjänen torjuu arvelun, että Suomalainen Kirjakauppa tulee pitämään samalla paikkakunnalla rinnakkaisia kauppoja ainoastaan tilapäisesti. "Onhan meillä kaksi myymälää Mikkelissä ja Savonlinnassakin ja ne toimivat hyvin", hän perustelee.

"Uudet myymälät tarjoavat mahdollisuuden erilaisiin profilointeihin ja Suomalaisen Kirjakaupan nykyisistä valikoimista poikkeaviin ratkaisuihin. Saamme uusien myymälöidemme avulla lisäarvoa omien ketjukonseptiemme kehittämiseen."

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Erkkolaisten ote varmistuu

Taistelu median omistuksesta on ollut viime aikoina näyttävää. Toisin kuin ennen alan pääoma on liikkunut sujuvasti yli sähköisen ja painetun viestinnän rajan. Suurten strategiana on ollut hankkia asemia viestinnän maailman kaikilla lohkoilla. Yrityskaupat ovat dynamisoineet kehityssuuntaa merkittävästi.

Jos Akateemisen Kirjakaupan kuuden myymälän omistajanvaihdos liittyy viestintäalan suurimpien yritysryhmien väliseen kamppailuun, yllättävän kaupan sisältönä on erkkolaisen pääoman otteen varmistuminen painetun sanan jakelukanavista.

Liikevaihdolla mitattuna Suomalaisesta Kirjakaupasta tulee kaupan seurauksena alan selvä ykkönen. Ensi vuonna sen liikevaihto ylittää noin puolella Akateemisen ja Info-kauppojen myynnin. Muutama vuosi sitten ne olivat suurin piirtein tasoissa.

Suomalaisen Kirjakaupan omistajayhtiön Rautakirjan suurimpiin omistajiin kuuluu kolme viestintäalan yritystä: WSOY (31 %:a äänivallasta), Sanoma (20 %) ja Otava (10 %). Erkkolaisen pääoman otetta Rautakirjasta lujittaa Sanomien viidennes WSOY:n omistuksesta.

R-kioskit ja nopeasti laajentunut Suomalainen Kirjakauppa muodostavat ylivoimaisen parin painetun sanan jakelukanavina. Erkkolainen pääoma on niissä sisällä, Alma Media ulkopuolella. Asetelmalla voi olla merkitystä kahden suuren straregisessa kamppailussa.

Alma Median suuriin omistajiin kuuluvalla ruotsalaisella Marienbergilla on Ruotsissa keskeinen rooli painetun viestinnän jakelukanavissa. Suomessa Marienberg on muutamassa vuodessa hankkiutunut sekä lehdistön että TV-toiminnan merkittäväksi omistajaksi. En ylläty, jos jonain päivänä kuulemme Marienbergin haluavan osalliseksi myös painetun sanan jakelumarkkinoista Suomessa.