Latinalainen Amerikka:
Ihmisoikeuksien alennustila jatkuu

Helsinki (28.02.2000 - Juhani Artto) Chilen ex-diktaattorin Augusto Pinochetin kotiaresti ja yritys saada hänet vastaamaan teoistaan oikeudessa ovat saaneet ympäri maailmaa oikeutetusti osakseen paljon huomiota. Ihmisoikeusjärjestöt korostavat prosessin merkitystä erityisesti siksi, että väkivaltaiset ihmisoikeuksien loukkaukset rehottavat edelleen ympäri Amerikan mannerta ja Karibian aluetta. Vaikeudet saattaa syylliset - tai edes syyllisiä - tuomiolle ovat jatkuvasti suuret.

Se ilmenee karulla tavalla Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin tuoreimmista yhteenvedoista. Tilanne ei ole kehittymässä inhimillisemmäksi.

Vuonna 1998 Amnesty kirjasi Latinalaisessa Amerikassa teloituksia ilman oikeudenkäyntiä 9 maassa (edellisenä vuonna 15). Ihmisiä "katosi" tai pysyi "kadonneina" 7 maassa (4). Turvallisuusjoukot ja poliisi kiduttivat tai pahoinpitelivät alueen 21 valtiossa (20). Vankiloissa kidutus tai kurjat olosuhteet johtivat kuolemantapauksiin 6 maassa (5). Mielipidevankeja tai sellaiseksi epäiltyjä oli 5 maassa (7), poliittisten vankien mielivaltaisia oikeudenkäyntejä 3 maassa (4). Ihmisiä pidettiin vangittuina ilman oikeudenkäyntiä 7 maassa (5).

Kuolemaantuomioita pantiin vuonna 1998 toimeen 4 maassa (2) ja kuolemanselleissä pidettiin ihmisiä 9 maassa (8). Kasvu johtui ennen muuta Karibian valtioista.

Aseistautuneet oppositiojoukot syyllistyivät kidnappauksiin, kiduttamiseen ja siviilien mielivaltaiseen tappamiseen Kolumbiassa ja Perussa. Human Rights Watchin määrittelee Kolumbian alueen brutaaleimmaksi maaksi.

Järjestön yhteenveto dokumentoi myös taka-askelia, joissa valtiot vetäytyivät ihmisoikeuksia puolustavista sopimuksista ja heikensivät asiaa koskevaa lainsäädäntöään.

*Kirjoitus on julkaistu alunperin kehitys Utveckling 2-2000:ssa

 



Human Rights Watch

Amnesty International