Missä riittävät taustatiedot?*

Helsinki (23.12.1998 - Juhani Artto) "Uutisia yli rajojen" -kirja analysoi ulkomaita koskevia uutisvirtoja. Johtopäätökset perustuvat peräti 63.000 uutisjuttuun, jotka sisältyivät 45 maan keskeisten tiedotusvälineiden tarjontaan touko- ja syyskuussa 1995. Tutkimus on 1990-luvun laajin uutisvirtatutkimus koko maailmassa.

Aineisto on laaja-alainen myös aihepiiriltään. Se sisältää politiikan, talouden, kulttuurin ja urheilun lisäksi tarjotut human interest -jutut.

Vertailu aiempien vuosikymmenten tutkimusten tuloksiin osoittaa ulkomaanuutisten virrat yllättävän muuttumattomiksi. "... karkeahkoin määrällisin työkaluin mitattuna maisema on peruspiirteiltään hämmästyttävänkin samankaltainen kuin vuonna 1979 ja jopa pitkin 1950-lukua tehdyissä kartoituksissa ...", Ulla-Maija kirjoittaa kirjan loppuluvussa. Päätelmä koskee Suomenkin tiedotusvälineitä.

Kivikuru arvelee, että lukijan ensivaikutelmat saattavat olla hitusen pettyneet. Lukijalla hän tarkoittanee lähimenneisyydessä tietynlaisen muutoksen, ennen muuta "Uuden kansainvälisen tiedotusjärjestyksen" eli UKTJ:n, puolesta kamppailleita.

"... ulkomaanuutisten välittämisestä väiteltiin parikymmentä vuotta sitten todella kiivaasti ja muutoksia vaatien ja hetken näyttikin siltä, että valtavälineet lisäisivät taustaselvittelyjä ja pyrkisivät tasapainottamaan tarjontaansa eri puolilta maailmaa. Silti juuri mitään ei sittenkään tapahtunut. Globaalit rakenteet ovat kankeita ja lujia, eikä pikkuyrittäjillä ole tähän bisnekseen paljon sanomista", Kivikuru kirjoittaa.

Aivan seurauksitta kamppailu ei Kivikurun mukaan kuitenkaan ole jäänyt. "... se aloitti globaalin mediakritiikin mediajournalismista ... Ajatus tiedonvälityksen epätasapainosta elää tätä nykyä varsin vahvana 'Etelän' journalistien parissa - reilusti vahvempana kuin 70-luvun väittelyiden aikoihin - mutta nämä eivät pysty paljon tekemään, vaikka tiedonvälityksen spektrit ovat ainakin näennäisesti monissa maissa monipuolistuneet."

Tutkimusaineiston keruuviikoilla syyskuussa 1995 kansainvälisiä uutisvirtoja hallitsivat Ranskan ydinkokeet, Bosnian sota ja YK:n naiskonferenssi Pekingissä. Kirjaan sisältyy yksityiskohtaisia arvioita siitä, miten Suomen johtavat tiedotusvälineet käsittelivät niitä sivuillaan ja lähetyksissään. Uskon, että niiden lukeminen on hyödyllistä jokaiselle suomalaiselle ulkomaantoimittajalle.

Yksi päätelmä yltää yli muiden: tapahtumia ei taustoiteta kylliksi. Kivikuru vetää siitä johtopäätöksen, joka antaa mielestäni ajateltavaa ulkomaanjuttujen kaikille tekijöille ja julkaisijoille: "... artikkelit osoittavat, ettei media ainakaan ole asenteiden murtajien eturivissä vaan pikemmin pitää yllä kaavoittumia hyvistä ja pahoista, vallassa olijoista ja vallan nitistämistä".

Ulla-Maija Kivikuru - Jukka Pietiläinen (toim.): Uutisia yli rajojen. Ulkomaanuutisten maisema Suomessa, Helsingin yliopiston Lahden tutkimus - ja koulutuskeskus 1998, 223 sivua

*Kirjoitus on julkaistu alunperin Kehitys Utveckling 1-1999:ssä