Kiehtova puukirja*

Helsinki (05.03.1998 - Juhani Artto) Risto Isomäki kuvailee hiljattain ilmestyneen kirjansa aineiston keräämistä oman elämänsä tähän asti suurimmaksi älylliseksi ja henkiseksi löytöretkeksi.

En sitä ihmettele. Isomäen löydökset ovat kiehtovia. En muista minkään kirjan yllättäneen minua pitkään aikaan asiasisällöllään niin optimistisella tavalla kuin Isomäen Puukirja. Sen alaotsikko "puut osaratkaisuna maailman nälän ja ilmastonmuutoksen ongelmiin" kertoo osuvasti siitä, millä aihealueilla Isomäki löytäretkellään on liikkunut.

Aineisto kertoo konreettisesti, monipuolisesti ja vakuuttavasti puiden mahdollisuuksista elintarvikkeiden tuotannossa. Laajenemissuuntia on kolme. Puiden hyödyntäminen voi moninkertaistaa maa-alueen, jolla tuotetaan ruokaa, koska useat ravintoa tarjoavat puulajit kasvavat kuivilla seuduilla, sademetsissä ja vuorenrinteillä.

Toinen laajenemissuunta perustuu eräiden puulajien mahtaviin satoihin, kolmas puuperäisten elintarvikkeiden monipuoliseen ravintosisältöön.

Ydinkäsitteisiin kuuluu "monikerroksinen puutarhaviljelmä", joka on sukua Suomen kehitysyhteistyöstä tutulle "agroforestrylle", mutta menee hyötylajistonsa monipuolisuudessa paljon pitemmälle.

Isomäen kuvailema elintarviketuotanto ei ole ristiriidassa kestävän kehityksen vaatimusten kanssa. Se päinvastoin voi paikata lyhytnäköisesti toimineen ihmisen aiheuttamia vahinkoja, hillitä eroosiota, suojella vesivaroja ja rajoittaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Kirjan toinen teema on puiden ja metsien potentiaali hiilinieluina, mikä on ajankohtainen kysymys kamppailussa kasvihuoneilmiötä vastaan.

Käsikirjamaisena osana toimivat luvut, joissa Isomäki kartoittaa ilmastonmuutoksen torjumisessa auttavia puulajeja sekä Suomessa kasvavia puita ja pensaita, joilla voi olla merkitystä ravinnontuotannossa.

Isomäen löytöretken vakuuttavuutta lisää yhteenveto Kenian vihreän vyöhykkeen liikkeestä, Green Belt Movementista. Tekijä paitsi tutkii ja kirjoittaa on myös mukana liikkeessä, joka vie käytäntöön ja kokeilee puihin sisältyviä visioitaan.

Risto Isomäki, Puukirja, puut osaratkaisuna maailman nälän ja ilmastonmuutoksen ongelmiin, Ympäristö ja kehitys, Jyväskylä 1997, 221 sivua

*Julkaistu alunperin Kehitys Utveckling 2-2000:ssa