Oheislaitteet

ÄÄNIKORTIT

Äänikortit. Ensimmäiseksi jo nimestä tulee mieleen, että se liittyy ääneen. Äänikortilla ääni saadaan kuulumaan muustakin, kuin tietokoneen ilman äänikorttia toimivista kaiuttimesta. Lähes jokaisessa tietokoneessa on ns. PC-piipperi, jolla lähtee myös ääneksi kutsuttua vinkunaa. Piipperillä saat äänen kulumaan yksinkertaisissa peleissä yms. joissa ääneksi tarvitaan vain piippailua. Piipperi on tähän tarkoitukseen luotu. Piipperi on aina koneen sisällä ja toimiii vaikka omistaisitkin äänikortin.

Mutta se piipperistä ja nyt äänikortteihin.

Äänikorttiin sisältyy:

-yleensä kaiuttimet
-itse äänikortti, joka laitetaan koneen korttipaikkaan, ja sillä sijaitsee
kaikki tarvittava äänäenlaadusta riippuen digitoijat jne..
-levykkeellä äänikortin tiedostot, jotka tietokone tarvitsee osaakseen
käyttää äänikorttia, ns. ohjaimet
-lisäksi mukana tulee asennusopas

Äänikortin käyttö:

Ennen pelin aloittamista käyttäjän täytyy joka tapauksessa ajaa asennus eli setup- tai install ohjelma. Asennuksesta yleensä löytyy ohjeet äänikortin toimintaan kytkemiseen. Asetuksissa on yleensä joko lista äänikorteista, jota peli tukee tai automaattinen äänikortin asennus. Automaattinen äänikortin asennus asentaa äänikorttisi suoraan ja jos peli ei tue äänikorttia, asennus etsii äänikortin, jota oma äänikorttisi vastaa.

Jos asennuksessa ei ole vaihtoehtoa >>automaattinen äänikortinasennus>> (yleensä englanniksi), niin käyttäjän täytyy itse valita äänikorttinsa äänikorttien listasta, joka pelin asennuksessa varmasti on.

ÄÄNENTOISTO- JA MUUT OMINAISUUDET

Koska on olemassa eri äänikortteja, ovat ne tietenkin erilaisia. Eri äänikorteilla on myös eri ominisuuksia. Ominaisuuksia ovat esimerkiksi äänentoisto-, äänenlaatuominaisuudet. Äänikottteja on tietenkin parempia ja huonompia. Tämä "lajittelu" määräytyy äänikortin ominaisuuksien (toki on myös muita asioita mukaan. Kohtuullisen hyviä äänikortteja ovat:

GUS eli Gravis Ultra Sound
Soundscape
Sound blaster awe32

Äänenelaatuun vaikuttavat eri piirien laatu joita kortti käyttää joilatin korteilta puuttuu jopa digitointi piiri jolloin ei saa esim. peleissää puhetta aikaan. Nämä kortit ovat adlib(c) kortteja jotka ovat äänenlaadultaan ja toistoltaan huonoimpia. Pc piiperistä saa äänentoisto taajudeksi periaatteessa vain 14khz jonka jälkeen ääni muuttu huonommaksi ja huonommaksi, mutta äänikortit yltävät paljon paljon ylemmäksi. Äänikorteilla (hyvin harvoilla) on oma muistinsa näihin harvoihin vailttuihin kuuluu Gus (kts. ylhäälle) joka kuuluukin kaikkein suosituimpiin äänikortteihin maailmassa ja sitä käyttevät lähes kaikki jotka tekvät musiikkia tietokoneellaan. Gus on oikukas pelien kanssa (pelistä riippuen) mutta muuten todella hyvä kortti ja valmistaja nkokoelma on suuri jolloin on mistä valita eri laatuisia ja hintaisia kortteja eri käyttöön. Sb eli SoundBlaster on Creative yhtiön äänikortti kokelma josta on tullut maailman laajuinen standardi jota noudatetaan niin peleissä ja ohjelmissa. Creativen kortteja on moneen menoon perus korteista paras on SB 16 joka on 16 bittinen ja lähes joka ohjelma tukee sitä ja se onkin eniten käytetty kortti maailmassa (en mene vannomaan). Creativeltä on myös musiikin tekijöille Sb 32awe joka on Gus: sia vastaava mutta yhteensopivampi ja siinä on wavetable synteesi jolla saadaan parempi musiikin laatu kun perus FM- piirillä joka on esim. Sb 16:ssa



Pääsivu

Edellinen sivu

Seuraava sivu

Kysymys

Palaute